Linkovi

Je li zauzeta tvornica kemikalija dio iračkog vojnog arsenala? (24/3/03) - 2003-03-24


Prema izvješćima Središnje obavještajne službe, CIA, i Ministarstva obrane, koalicijske snage su južno od Bagdada zauzele jednu tvornicu kemikalija. Prema medijskim izvješćima zarobljen je general iračke vojske koji je bio odgovoran za proizvodnju u ovom postrojenju.

Nagađa se radi li se o tvornici u kojoj se proizvodilo kemijsko naoružanje, no o tome što su američki vojnici tamo pronašli još nema službenih priopćenja.

Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga tvrdi da su medijska izvješća o zauzimanju navodno značajnog vojnog postrojenja "preuranjena", no navodi se da je u južnom i središnjem Iraku u tijeku istraga nekoliko lokacija koje su od interesa za koalicijske snage.

Izraelski dnevnik Jerusalem Post, čiji izvjestitelj putuje s američkim snagama koje su zauzele iračko postrojenje, tvrdi da su Iračani pokušali "zakamuflirati" tvornicu, kako snimateljima iz zraka ne bi bila očita njezina namjena. Tvornica se nalazi u blizini mjesta An Najaf, gdje su se jučer vodile žestoke borbe.

Cilj invazije Iraka je razoružati tu zemlju, posebno njezin arsenal biološkog i kemijskog naoružanja. Irački režim tvrdi da ne posjeduje takvo naoružanje, kao niti tvornice u kojima se ono proizvodi.

XS
SM
MD
LG