Linkovi

Miletić Dail: 'Glasala sam za Bande New Yorka; Chicago je zabavan, ali ne osobito originalan' (25/3/03) - 2003-03-24


Sinoć su u Hollywoodu dodjeljeni Oscari. Dobitnici su poznati, zato sada nudimo malo osobniji pogled na ovu najprestižniju filmsku nagradu. Oscare i ono što im prethodi za Glas Amerike komentira Marija Miletić Dail, američka animatorica rodom iz Zagreba koja već godinama, zajedno sa stotinama drugih kolega iz cijelog svijeta, odlučuje tko će dobiti Oscara.

Marija Miletić Dail je glasala za film Martina Scorsesea, Bande New Yorka, i kaže da ju je prilično iznenadilo kad je otkrila da je naslov najboljeg filma sinoć odnio mjuzikl Chicago. “Chicago je zabavan film, izvrstan mjuzikl, no nije posebno originalno ostvarenje” – kaže ova Zagrepčanka s dugogodišnjom karijerom animatora u studiju Hanna-Barbera u Hollywoodu.

Kako zna da u Zagrebu već igraju uglavnom svi filmovi iz konkurencije za ovogodišnjeg Oscara, gospođa Dail preporučuje slušateljima Glasa Amerike da odu pogledati Bande New Yorka, film koji nudi prilično neuobičajeni prikaz povijesti najvećeg američkog grada, u njegovom nastajanju, početkom 19 stoljeća..

"New York je tada zapravo bio divlji zapad, iako je bio na istočnoj obali. Etničke grupe koje su u njemu živjele bile su kao različite države, - Irska, Italija, Englezi. To je stvarno bilo jedno teško i divlje razdoblje. I da se iz toga svega razvije jedan grad poput New Yorka, jedna fantastična svjetska metropola, kulturan i divan grad – to je zaista krasno" - kaže naša sugovornica.

Marija Miletić Dail je postala članicom Američke filmske akademije nakon što je njezin animirani film osvojio nagradu na jednom prestižnom svjetskom festivalu. Danas gospođa Dail ima vlastiti animacijski studij u Los Angelesu. S članstvom u Američkoj filmskoj akademiji dolazi i pravo da se biraju dobitnici Oscara.

Mjesecima prije dodjele, članovi Američke filmske akademije upravo su bombardirani promotivnim materijalom raznih distribucijskih kuća, koje žele da njihov film bude najbolje pozicioniran za prestižnu nagradu. Upitali smo gospođu Dejl, kako u Hollywoodu to zapravo funkcionira?

"Šalju vam pozivnice da dođete pogledati filmove, tu su i večere, nakon kojih se prikazuje film, nastoje vas malo podmititi na način koji tobože nije ilegalan. Oni koji imaju više novca, mogu više toga prirediti, oni koji nemaju, oni ne priređuju ništa. Ali više-manje, članovi Akademije glasaju za ono što oni misle da je najbolje."

Jedno od iznenađenja sinoćnje dodjele Oscara bila su tri odličja za film Pijanist, režisera Romana Polanskog. Film govori o poljskom glazbeniku židovskog podrijetla koji se za vrijeme drugog svjetskog rata u Varšavi krije pred nacistima. Roman Polanski, koji je u Sjedinjenim Državama prije tridesetak godine optužen za silovanje maloljetnice, nije nazočio dodjeli Oscara – u Americi ga naime smatraju “bjeguncem pred pravdom.”

"Mislim da su režiseru Polanskom dali Oscara zbog nekih sentimentalnih razloga. Hollywood uvijek radi na isti kalup, baci vas van kao Ingrid Bergman, nakon nekakvog skandala, onda vam da Oscara da si stavi svoj mea culpa. Polanski je izvrstan režiser, nema o tome govora, ali to je još jedan film o Holocaustu, pa je i zato dobio nagradu" - rekla je za Glas Amerike Marija Miletić Dail.

XS
SM
MD
LG