Linkovi

NYT: "Pravi rat je tek sada započeo" (24/3/03) - 2003-03-24


U listu Waterbury Republican American, koji izlazi u Connecticutu, uvodničar se poslužio jednim navodom iz američkog gradjanskog rata: “Dobro je da je rat tako strašna stvar”, rekao je u to doba general južnjačkih snaga Robert Lee, reagirajući na vijest o pobjedi snaga Sjevera kod Fredericksburga, u Virginiji, 1862. godine. “U suprotnom bi nam se rat mogao početi isuviše svidjati.”

Amerikanci su se proteklog vikenda ponovno podsjetili na tu agonizirajuću lekciju, kada se relativno neometano napredovanje prema glavnom gradu Iraka pretvorilo u pravi rat. Medjutim, možda je najteži udarac ovog vikenda bio incident u pustinjskom logoru 101 padobranske divizije u Kuvajtu. Jedan od vojnika, koji se, čini se, protivi ovom ratu, ručnim granatama je ubio jednog časnika, a ranio još petnaest pripadnika oružanih snaga ... Iračko čelništvo je pak ogorčilo svjetsku javnost emitiranjem snimki ubijenih i zarobljenih američkih vojnika.

Uvodničar Charleston Gazette, iz Zapadne Virginije, gleda na ovaj sukob iz nešto drugačijeg kuta. Cijeli svijet gleda na televizijskim ekranima što jedna supersila s vojnim proračunom od 400 milijardi dolara godišnje, može učiniti protiv države koja na obranu troši milijardu i 400 milijuna dolara godišnje. Hvala nebesima, nastavlja uvodničar Charleston Gazette, da se Bushov rat odvija s izuzetnom preciznošću uz male civilne i vojne žrtve. Medjutim, tek nekolicina Amerikanaca ili nekolicina ljudi u drugim dijelovima svijeta mogu odgovoriti na pitanje - zbog čega se vodi ovaj rat? Jedini odgovor koji vidimo jest – zato jer je tako htio predsjednik Bush, kaže se u uvodniku Charleston Gazette.

U uvodniku Tampa Tribunea, iz Floride, pohvalno se govori o dosadašnjoj preciznosti napada. “Nikada u povijesti nije vodjen rat poput ovog za oslobadjanje Iraka. Bagdad je u petak popodne bio u plamenu, no gorjele su samo glavne vladine zgrade i predsjedničke palače. Bombe i rakete pogadjale su s preciznošću od koje vas podilaze žmarci, zaključuje uvodničar “Tampa Tribunea”.

U današnjem New York Timesu govori se o promjeni raspoloženja američke javnosti prema ratu. Prvi dani rata protekli su izuzetno glatko, pa bi se Amerikancima moglo i oprostiti očekivanje da će rat biti “čist” i s relatvno malo žrtava. Medjutim, tijekom vikenda, sučelili su se sa žrtvama na bojišnici, ljudskim greškama i drugim tragedijama. Pobjeda nad elitnim iračkim postrojbama, zauzimanje Bagdada i kontrola nad ostatkom zemlje sve se više čini kao vrlo zahtjevna zadaća, piše uvodničar New York Timesa i zaključuje – pravi rat je tek sada započeo.

“Chicago Tribune” u današnjem uvodniku gleda u budućnost – nakon završetka sukoba. Kada Sjedinjene Države obave ovaj ružni ali nužni dio posla u razoružavanju Sadama Huseina, preostat će još mnogo toga. Primjerice obnova Iraka i stvaranje vlade koja ne napada svoje vlastite gradjane.

Uvodničar “Houston Chronicle”-a zabrinut je zbog rastućih troškova rata u iraku, navodeći da Kongres usvaja proračun koji bi inače šokirao odgovorne gradjane u doba mira. “Proračun ne predvidja stavku vodjena rata i obnove Iraka. “Orlando Sentinel” pak ponavlja u da velike porezne olakšice koje je Kongres usvojio predstavljaju pogrešku, posebice u svjetlu ratnih troškova.

XS
SM
MD
LG