Linkovi

Predsjednik Bush s kongresnim čelnicima o izvanrednom izdvajanju dodatnih 75 milijardi dolara (24/3/03) - 2003-03-24


Predsjednik Bush je danas razgovarao s kongresnim čelnicima o svojem zahtjevu da se izvanredno izvoji oko 75 milijardi dolara za troškove rata u Iraku i pomoć saveznicima u regiji. Iako još nije objavljena točan iznos “ratnog proračuna”, koji će sutra biti predstavljen Kongresu, vjeruje se da će on obuhvatiti sredstva za rat u Iraku, jačanje domovinske sigurnosti u Sjedinjenim Državama, te za humanitarne operacije i obnovu Iraka.

Bijela je kuća priopćila da od Iraka očekuje da se prema ratnim zarobljenicima postupa humano. Glasnogovornik Bijele kuće dao je ovu izjavu nakon što su iračka televizija i katarska al-Jazeera jučer objavile snimke ispitivanja zarobljenih američkih vojnika. Predsjednik Bush je upozorio da će Iračani koji budu maltretirali zarobljenike biti smatrani ratnim zločincima.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da su američke i britanske snage prodrle na manje od stotinu kilometara od Bagdada, te da se bliže – kako je rekao – ključnom trenutku. "Koalicijske snage, predvođene američkim Petim korpusom, na putu su prema Bagdadu. Dok ovo govorim, nalaze se oko 95 kilometara južno od Bagdada, u blizini Karbale. Nešto dalje od Karbale naići će na diviziju Medina Republikanske garde, koja brani pristup Bagdadu. To će biti ključni trenutak".

Britanski je premijer također dodao da irački narod još uvijek previše strahuje od Saddama Husseina da bi dobrodošlicom dočekao koalicijske snage kao osloboditelje.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je da Basri možda prijeti humanitarna kriza. Dok koalicijske snage napreduju, Basra, u kojoj živi preko milijun ljudi, nema struje i vode.

U Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin također se osvrnuo na humanitarne posljedice vojnih operacija. Ruski je čelnik pozvao predsjednika Busha da izbjegne humanitarnu katastrofu u Iraku. Prema riječima glasnogovornika Kremlja, dvojica su državnika danas razgovarala putem telefona.

XS
SM
MD
LG