Linkovi

Pentagon smatra nečuvenim iračko ponašanje (24/3/03) - 2003-03-24


Koalicijske snage približavaju se Bagdadu brže negoli se to očekivalo. Međutim, jučerašnji, četvrti dan borbi sadržavao je trenutke koje je jedan dužnosnik Pentagona opisao kao 'vraški depresivne'.

Jedan viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane je rekao kako najnoviji irački postupci opravdavaju razloge zbog kojih administracija predsjednika Busha smatra vladu Saddama Husseina 'odmetničkim režimom'. Isti dužnosnik govorio je konkretno o prizorima na iračkoj televiziji u kojima se prikazuje nekoliko zarobljenih američkih i ubijenih vojnika - ubijeni su očito pogubljeni nakon zarobljavanja.

Međutim, postoje i drugi dokazi koje osoblje Pentagona smatra nečuvenim iračkim ponašanjem, uključujući i dodatne slike iz Bagdada o navodnom lovu na pilote iz srušenih helikoptera u rijeci Tigris. Prije negoli je potvrđeno da se dvojica američkih pilota vode kao nestali, general John Abizaid iz Središnjeg zapovjedništva komentirao je iračku uporabu strojničkog oružja u potrazi za pilotima. "Nije srušen nijedan zrakoplov. Nijedan pilot se nije spustio padobranom. Međutim, primjetio sam da Iračani tragaju za - kako oni vjeruju - američkim pilotima. Možete vidjeti po njihovim postupcima - pucanju po vodi - da njihove taktike potrage i spašavanja nisu baš usavršene".

I dok je ovaj generalov komentar dočekan smijehom, drugi incidenti, kao što je neprikladan tretman zarobljenika, izazivaju bijes i dodatno kompliciraju savezničku ofenzivu. Postoje izvješća da iračke postrojbe koriste ljudske štitove kako bi se zaštitili od koalicijskih snaga u napredovanju. A postoji i najmanje jedan primjer gdje su iračke snage izvjesile bijelu zastavu predaje kako bi namamile koalicijske snage u zasjedu.

General Abizaid je govoreći u Kataru ovakve operacije okarakterizirao kao očajničke pokušaje. On, kao i drugi američki viši vojni dužnosnici, kaže da to neće promijeniti ishod rata. "Ti su potezi opasni za vojnike na terenu, ali nisu opasni i za cjelokupni uspjeh naše misije".

Zapravo, jedan viši dužnosnik Pentagona izjavio je za Glas Amerike da će ovakvi incidenti vjerojatno udvostručiti odlučnost Sjedinjenih Država kako se postrojbe približavaju Bagdadu da bi zbacile režim Saddama Husseina. Ipak, dužnosnici Pentagona su jučer brzo pokušali neutralizirati bilo kakve spekulacije među novinarima o tome da će znakovi snažnijeg iračkog otpora, zajedno s gubicima koje su imale koalicijske snage i zarobljavanje nekih vojnika, imati demoralizirajući učinak na američku javnost.

Isti dužnosnik Pentagona izjavio je da nitko ne bi smio biti iznenađen pružanjem otpora, niti gubicima ljudskih života. On primjećuje kako borbe na kopnu uključuju određene rizike i naglašava da od zaljevskog rata 1991. godine američke postrojbe nisu bile puno angažirane u borbama na kopnu. Čak i u slučaju zaljevskog rata, prisjeća se ovaj dužnosnik, prvo je vođena mjesec dana duga kampanja bombardiranja iz zraka prije negoli su kopnene snage krenule u akciju.

XS
SM
MD
LG