Linkovi

U vojsci 'udomljeni' novinari - izazov za obje profesije (23/3/03) - 2003-03-23


U ovom ratu, novinari – i američki i strani – sukob promatraju iz, recimo to tako, prvog reda. Pentagon je naime odlučio novinarima dopustiti izravni pristup bojišnici. Sa američkim kopnenim postrojbama, na brodovima i pri zračnim snagama ovih dana “putuje” i oko 600 novinara iz cijelog svijeta. Na nosaču aviona Theodore Roosevelt nalazi se novinar Glasa Amerike William Chen. Svoje je domaćine upitao – zbog čega se vojska odlučila “udomiti” novinare?

Na nosaču aviona Theodore Roosevelt za odnose s novinarima zadužen je mornarički poručnik John Overa. On kaže da oružane snage smatraju da je dobro što novinari imaju neposredan kontakt s vojskom. Naime, u informacijskom dobu, sa tisućama izvora vijesti, lako je – lagati. Da bi se suprotstavila dezinformacijama, netočnostima i lažima, američka je vojska odlučila novinarima dopustiti izravan kontakt s postrojbama – dok vode rat.

Oružane snage Sjedinjenih Država, objašnjava John Overa, nemaju što skrivati – kada je u pitanju njihova misija, naoružanje i otvorenost prema javnosti: "Postrojbama se dodjeljuju novinari, koji tamo ostaju duže vrijeme, odnosno koliko god im je potrebno za obavljanje njihova posla."

Kritičari ove ideje upozoravaju da takva otvorenost može poslužiti i neprijatelju. Naime, novinari iz autokratskih ili islamskih zemalja, koje su neprijateljski nastrojene prema Americi, mogli bi možda saznati i neke povjerljive podatke o američkim oružanim snagama.

Iako vojska naravno poduzima mjere da spriječi strane špijune, poručnik John Overa kaže da se novinari ne trebaju brinuti – cenzure nema, mogu u svoju redakciju slati kakve god izvještaje žele. "Ni pod kojim uvjetima ne bi cenzurirali pisanje novinara, niti za to imamo ovlasti" - kaže poručnik John Overa.

Jasno, postoji savjest samog novinara, kao svojevrsni unutrašnji cenzor. John Overa kaže da su mnogi novinari svjesni da bi mogli odati vojnu tajnu, koja bi rezultirala smrću vojnika na bojišnici. Ako vojne vlasti otkriju namjerno odavanje povjerljivih informacija od strane novinara, imaju ga pravo ukloniti iz ovog programa suradnje oužanih snaga i medija. Općenito gledano, John Overa smatra da je ovo dobar program, jer kako kaže – vojska nema što skrivati. “U otvorenoj zemlji poput naše, javnost ima pravo vidjeti i dobre i loše strane vojske – bez obzira radi li se o domaćoj ili stranoj javnosti. Otvorenost prema medijima uvijek je bolja politika od zatvorenosti, izoliranosti” – kaže poručnik John Overa, časnik na nosaču zrakoplova Theodore Roosevelt, koji je na tom brodu zadužen za odnose s novinarima.

XS
SM
MD
LG