Linkovi

David McIntyre: 'Naša djelovanja usmjerena su isključivo na vojno i političko čelništvo' (23/3/03) - 2003-03-23


Situaciju na ratištima u Iraku za Glas Amerike komentira David McIntyre, vojni stručnjak koji radi u Institutu Anser, ovdje u Washingtonu. Upitali smo ga prvo, kakvo je strateško značenje Basre, drugog o veličini iračkog grada, koji se nalazi na jugu zemlje, a američke snage u njega – barem u ovom trenutku – još nisu ušle?

"Basra je važna iz nekoliko razloga, najvažniji je taj što se radi o luci. Tu su lučka postrojenja koja vam služe da dovezete dodatne snage i opremu, iskrcate ih, i prebacite u unutrašnjost zemlje, na sjever. Govorim i o vojnoj, ali i humanitarnoj opremi."

Na drugom kraju zemlje, u središnjem Iraku u tijeku je proboj prema Bagdadu. Američke oklopne kolone su prevalile otpirlike polovicu puta – koji je od kuvajtske granice dug oko 500 kilometara. Kako to ide, upitali smo Davida McIntyrea.

"Ima više aspekta plana koji se nastoji izvršiti. Najvažnije je da javnost shvati da ovo neće ići tako brzo, u svakom slučaju rat neće biti stvar sati ili dana - kako su neki možda očekivali. Što se tiče napada na Bagdad, ratno zrakoplovstvo napada vojne ciljeve – postrojbe, zapovjedno-komunikacijske centre, položaje protu-zračne obrane... "

David McIntyre izdvaja i ratna djelovanja na zapadu Iraka. Tamo je zauzeto nekoliko aerodroma koji će biti uskoro korišteni u prebacivanju pojačanja za napad na Bagdad. Do sada je irački otpor bio razmjerno slab. Većina analitičara smatra da je oko glavnog grada grupirana većina Republikanske garde, elitnih iračkih postrojbi. Od tih se jedinica očekuje snažan otpor.

"Republikanska je garda koncentrirana oko Bagdada. Razlozi za razmjerno slab irački otpor su višestruki – glavni je da je Irak dosta velika zemlja, s mnogo praznog prostora, pustinje. Kako se naša vojska primiče Bagdadu, Iračani moraju odlučiti hoće li se braniti na prilazima gradu ili u samom gradu. Ovo posljednje bi bilo narazornije po sam grad."

David McIntyre kaže da je posebno važno da u Bagdadu ne dođe do isključenja struje. “Tako pokazujemo da naš cilj nisu civili” – kaže ovaj vojni stručnjak. Posljednjih se dana – dodaje on – često čuje fraza “šokirati i izazvati strahopoštovanje”.

“Žalim naglasiti da vojnom akcijom ne želimo šokirati irački narod, već su naša djelovanja upravljena isključivo na vojno i političko čelništvo režima” – rekao je na kraju razgovora za Glas Amerike David McIntyre.

XS
SM
MD
LG