Linkovi

Formula za rak (24/3/03) - 2003-03-23


Pušači i bivši pušači moći će uskoro korištenjem jednostavne formule otkriti – koliki su izgledi da će oboljeti od raka pluća. Formulu su izradili znanstvenici Centra za liječenje raka Sloan-Kettering u New Yorku. Opasnost od obolijevanja od raka pluća računa se na temelju tri čimbenika: godina pušenja, prosječnog broja cigareta dnevno i vremena koje je proteklo od eventualnog prestanka pušenja.

Prema riječima znanstvenika, novu formulu za sada mogu koristiti samo osobe starije od 50 godina, koje su barem 25 godina pušile po barem pola kutije cigareta dnevno, jer je istraživanje, na temelju kojega je razrađena formula, obuhvatilo upravo takve ljude. Znanstvenici ističu da formula pokazuje velike varijacije među pojedincima kada se radi o mogućnosti obolijevanja od raka pluća. Primjerice, 51-godišnja žena, koje je pušila kutiju cigareta dnevno od svoje 14 godine, a prije devet godina je prestala pušiti, ima manje od 1 posto izgleda da će u sljedećih deset godina dobiti rak pluća. S druge strane, za 68-godišnjeg muškarca koji od svoje 18-te godine puši po dvije kutije dnevno, taj postotak penje se na 15 posto.

Znanstvenici iz Centra za liječenje rata Sloan-Kettering postavili su na web stranice Centra interaktivni model formule, na kojem zainteresirani mogu izračunati svoje izglede za obolijevanja od raka pluća, bolesti koja godišnje u Sjedinjenim Državama odnese 157.000 života. Rezultati istraživanja na temelju kojega je sastavljena formula objavljeni su u najnovijem izdanju Časopisa Nacionalnog instituta za rak.

XS
SM
MD
LG