Linkovi

WP: 'Gubitci minimalni prvih dana rata - precizno bombardiranje  još uvijek Bagdadu ostavilo opskrbu vodom i električnom energijom' (23/3/03) - 2003-03-23


Komentator današnjeg New York Timesa piše da Amerika neće moći proglasiti pobjedu sve dok ne preuzme kontrolu nad skrivenim nekonvencionalnim oružjima Saddama Husseina, komponentama za njihovu proizvodnju i osigura znanstvenike koji su ih u stanju proizvoditi. To je dugoročni izazov, ali tijekom sljedećih dana i tjedana zapovjednici američkih snaga na terenu sučeljeni su s jednim drugim hitnim zadatkom - a to je da osiguraju da ništa od tog smrtonosnog arsenala ne padne u ruke terorističkih organizacija ili Iraku susjednih zemalja kao što su Iran i Sirija. Unatoč godina inspekcija oružja Ujedinjenih naroda, o trenutačnom stanju iračkog programa oružja može se samo nagađati - piše današnji New York Times, uz napomenu da se većina procjena temelji na onom što se znalo da Irak ima prije Zaljevskog rata 1991. godine.

Današnji Washington Post piše da su prizori vladinih zgrada u plamenu u Bagdadu i beskonačni televizijski prilozi o kampanji 'koja šokira i izaziva strahopoštovanje' na neki način varljivi. Zapravo gubitci su bili minimalni prvih dana rata, dok je precizno bombardiranje Bagdada još uvijek gradu ostavilo opskrbu vodom i električnom energijom. Još nije pokrenut biološki ili kemijski napad na koalicijske snage ili iračke civile. Međutim, početni uspjesi nisu doveli do smanjivanja žestokih političkih i diplomatskih nesuglasica - piše današnji Washington Post.

U Teksasu Dallas Morning News piše da nas prizori rata podsjećaju na istinu da su američke bombe jučer bačene na Bagdad. Ispaljene djelomično kao dio kampanje da se 'šokira i izazove strahopoštovanje' i navede iračke psotrojbe na predaju, plameni jezičci ovih bombi penjali su se visoko prema nebu. Za očevice zvuk tih bombi mora da je bio zaglušujući. Za nesretne žrtve smrt mora da je bila trenutačna...Takvi prozori mogu učiniti i izvjesno društveno dobro, ukoliko pokažu Amerikancima da rat nije novi akcijski fim Brucea Willisa, niti novi televizijski 'reality show' - zaključuje Dallas Morning News.

Komentator Chicago Tribunea piše da je neometano napredovanje tenkova i vojnika kroz iračku pustinju kamufliralo njihovu istinsku misiju - boriti se na mjestima na kojima se nije borilo u Zaljevskom ratu 1991. godine. Izazov napada na Irak nije u tome da se osvoji veliki dio malo naseljenih područja. Izazov predstavlja organizirati pad Bagdada. Taj grad više je od simbolike glavnog grada. On je uporište jednog okrutnog režima, vrtlog iračkih prijetnji i prevara. Brzina i relativna jednostavnost velike kopnene invazije dobra je za televizijske programe - i potakla je mnoge Amerikance da misle kako je Irak papirnati tigar. Takvo bi se zaključivanje moglo pokazati opasnim isto koliko i fascinantnim - piše današnji Chicago Tribune.

XS
SM
MD
LG