Linkovi

Pentagon potvrdio da se 12 vojnika vodi kao nestalo (23/3/03) - 2003-03-23


Visoki dužnosnici Pentagona potvrdili su da je na jugu Iraka nestalo dvanaest američkih vojnika, koji su možda uhvaćeni ili ubijeni. Predsjednik Bush je izrazio očekivanje da će se Iračani odnositi prema ratnim zarobljenicima humano, te da će oni koji budu maltretirali američke zarobljenike biti smatrani ratnim zločincima. Arapska televizijska mreža al-Jazeera prikazala je prethodno snimke – kako je rečeno – američkih ratnih zarobljenika koji se nalaze u rukama Iračana. Izvješćuje Jim Malone.

Al-Jazeera prikazala je iračke vlasti kako razgovaraju s – kako je rečeno – američkim ratnim zarobljenicima. Zarobljenici su govorili engleski s američkim naglaskom. Al-Jazeera je također pokazala – kako je priopćeno – tijela u američkim uniformama u mrtvačnici. Dio snimka prikazan je na američkoj televizijskoj mreži CBS, tijekom intervjua s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Gospodin Rumsfeld je potvrdio da je u Iraku nestao manji broj američkih vojnika, te je upozorio iračke dužnosnike da ne smiju eksploatirati eventualne koalicijske ratne zarobljenike. "Ženevska konvencija zabranjuje maltretiranje, fotografiranje i ponižavanje ratnih zarobljenika. Ukoliko su američki ili koalicijski vojnici doista zarobljeni, prema njima bi trebalo postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom.

U intervjuu za CNN, gospodin Rumsfeld je istaknuo da Amerikanci tretiraju oko dvije tisuće do sada zarobljenih iračkih vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom. Ministar obrane istom je prilikom pozvao iračke vojnike da polože oružje i pomognu u oslobađanju zemlje od Saddama Husseina. Iako je općenito pozitivno ocijenio tijek vojne kampanje u Iraku, gospodin Rumsfeld istaknuo je da je prerano reći koliko će dugo trebati da koalicija ostvari svoje ciljeve. "Postoji mnogo toga što može izazvati probleme i zastoje, ali ništa ne može promijeniti krajnji ishod ovog rata. Iračke oružane snage trebale bi položiti oružje i odustati od otpora".

Gospodin Rumsfeld je dodao da za sada koalicijske snage nisu otkrile nikakvo iračko kemijsko ili biološko oružje. Američki vojni dužnosnici, inače, ocjenjuju da se iračka kampanja odvija po planu, unatoč sporadičnom otporu. Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers izjavio je za televizijsku mrežu Fox da još uvijek treba biti na oprezu. "Mislim da ima onih koji su preveliki optimisti. Do sada smo ostvarili značajan prodor duboko na irački teritorij, u skladu s našim planom i našim rokovima. No, nitko ne može prognozirati budućnost. Stanje će postati znatno teže. Oni koji misle da će ovo ići brzo i lako, nisu u pravu".

Ministar obrane Rumsfeld izjavio je da se američke snage pripremaju za žešći otpor na koji će naići kako se budu bližile Bagdadu, gdje ih čeka elitna Republikanska garda.

XS
SM
MD
LG