Linkovi

Nekoliko američkih vojnika nalazi se u iračkom zarobljeništvu (23/3/03) - 2003-03-23


Arapska satelitska televizijska mreža al-Jazeera prikazala je snimke – kako se čini – nekoliko američkih ratnih zarobljenika, uključujući i jednu ženu, koje ispituju iračke vlasti. Al-Jazeera je također prikazala nekoliko leševa, kako se čini, ubijenih američkih vojnika.

Inače, koalicijske snage prodrle su na 160 kilometara od Bagdada, no na nekim mjestima u područjima koja su već zauzele nailaze na odlučan otpor i na gerilske napade. Američke i britanske postrojbe prešle su dvije trećine puta od Kuvajta prema Bagdadu. Ipak, stižu vijesti o borbama u svetom gradu muslimana-šiita Najafu, u Nassiriji na rijeci Eufrat i u luci Umm Qasr na jugu Iraka. Iračku prijestolnicu i dalje potresaju sporadične eksplozije.

Visoki dužnosnici Pentagona kažu da se vojne operacije u Iraku odvijaju prema planu, no da se koalicijske snage spremaju za nove probleme, kako se približavaju Bagdadu.

U borbama na jugu Iraka nestalo je nekoliko američkih vojnika. Međutim, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers odbacio je iračke tvrdnje da je nad Bagdadom srušen jedan koalicijski zrakoplov, te da su se piloti katapultirali u rijeku Tigris. "Koliko znamo, svi naši zrakoplovi su, kako je javljeno, na sigurnom. Mislim da iračko izvješće nije pouzdano. Ne vjerujem da su se koalicijski piloti katapultirali u blizini Tigrisa ili bilo gdje u Iraku".

Katarska televizija al-Jazeera javila je ranije da su iračke snage pronašle dva britanska ili američka pilota, koji su se skrivali uz obalu Tigrisa u Bagdadu. Al-Jazeera je prikazala stotine iračkih vojnika i civila kako pretražuju obale Tigrisa. General Myers je u intervjuu za televizijsku mrežu Fox ipak ocijenio da, unatoč izvješću o nestalim vojnicima, rat do sada, kako se čini, teče glatko. Koalicijske su snage stigle na 160 kilometara od Bagdada uz minimalne gubitke. General Myers je, međutim, prognozirao da bi zbog iračkog otpora situacija na bojišnici mogla uskoro postati znatno teža.

***

Najmanje je jedan novinar ubijen, a trojica su nestala tijekom rata u Iraku. Na sjeveru Iraka sinoć je u eksploziji automobila-bombe poginuo australski novinar Paul Moran. Gospodin Moran je snimao akcije kurdskih boraca, kada je eksplodirao taksi koji je stao u njegovoj blizini. U međuvremenu, tročlana novinarska ekipa britanske kompanije ITN još se uvijek vodi kao nestala, nakon što je na nju jučer otvorena vatra na jugu Iraka. Televizijski izvjestitelj Terry Lloyd i njegovi kolege Fred Nerac i Hussein Othma putovali su prema Basri, kada je njihovo vozilo pogodilo iračko topništvo.

*** Arapska liga priprema se za sutrašnji sastanak u Cairu, na kojem će, kako se očekuje, arapske zemlje iskazati zajedničko protivljenje ratu u Iraku.

Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je da od arapskih vlada želi da osude rat u Iraku i zatraže povlačenje američkih i britanskih snaga. Gospodin Sabri stigao je u Kairo iz Damaska, gdje je razgovarao sa sirijskim dužnosnicima. Irački je šef diplomacije također upozorio Tursku da ne smije pomoći koalicijskim snagama u ratu protiv Iraka. Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa rekao je novinarima da su zemlje-članice lige ujedinjene u stavu da rat u Iraku mora prestati i da se moraju zaustaviti patnje iračkog naroda. "Ne možemo prihvatiti ovaj rat. Kako vidimo na televiziji, ovaj je rat jako loš. To ne može prihvatiti niti jedan Arapin, bilo muškarac, žena ili dijete, mlad ili star".

Prema riječima gospodina Mousse, zadaća je Arapske lige da, umjesto vojnoga, ponudi političko rješenje za sukob u Iraku.

XS
SM
MD
LG