Linkovi

Američka raketa srušila britanski borbeni zrakoplov (23/3/03) - 2003-03-23


Američki i britanski vojni dužnosnici potvrdili su da je američka raketa Patriot oborila jedan britanski borbeni zrakoplov. Prema riječima britanskih dužnosnika, zrakoplov je oboren nad kuvajtskom granicom, dok se vraćao iz misije u Iraku. Kako je priopćeno, radilo se o zrakoplovu tipa Tornado, lovcu-bombarderu koji obično ima dvočlanu posadu. Dužnosnici obje zemlje kažu da je zrakoplov stradao u “prijateljskoj vatri”, a britanski vojni dužnosnici ističu da ovaj incident neće ugroziti snagu američko-britanske koalicije. Posada oborenog zrakoplova vodi se kao nestala. Od početka rata u Iraku, Britanija je izgubila 14 vojnika u dvije helikopterske nesreće.

***

Papa Ivan Pavao Drugi izrazio je duhovnu bliskost sa žrtvama iračkog rata i njihovim obiteljima, rekavši da je uz njih “duhom i molitvom”. Obraćajući se desecima tisuća vjernika na trgu sv. Petra, sveti je otac pozvao na dar mira. Papa, koji je jučer kazao da rat u Iraku prijeti sudbini svijeta, održao je angelus nakon što je na svečanoj misi proglasio petoro novih blaženika. 82-godišnji vrhovni poglavar katoličke crkve i dužnosnici Vatikana već tjednima istupaju protiv rata u Iraku, ukazujući da za njega nema moralnog opravdanja.

***

Iran je priopćio da su raketu, koja je nedavno pogodila sjeverozapadni dio iranskog teritorija, vjerojatno ispalile iračke snage. Iranska državna izvještajna agencija IRNA prenijela je riječi iranskog ministra unutarnjih poslova, koji je kazao da je istragom utvrđeno da je raketa bila iračke proizvodnje.

***

Italija je protjerala četvoricu iračkih diplomata iz sekcije za iračke interese pri sudanskom veleposlanstvu u Rimu. Prema izvorima u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, diplomati su već napustili zemlju. Washington je pozvao 60 zemalja diljem svijeta da protjeraju iračke diplomate osumnjičene za špijunažu.

XS
SM
MD
LG