Linkovi

Bush: Rat bi mogao biti duži i teži nego što se očekuje (22/3/03) - 2003-03-22


Predsjednik Bush upozorio je da bi razoružavanje Saddama Husseina i obnova Iraka mogli potrajati duže nego što se očekuje.

Predsjednik Bush danas se sastao s visokim dužnosnicima svoje administracije u Camp Davidu nakon žestokog noćašnjeg bombardiranja Bagdada. U svojem redovitom tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik je upozorio da bi rat u Iraku mogao biti duži i teži nego što su neki predviđali. Obnova Iraka također će zahtjevati dugotrajnu predanost, rekao je predsjednik, dodajući da će Washington ispuniti obveze koje je preuzeo pokretanjem ove invazije.

"Sada kada je sukob počeo, njegovo se trajanje može ograničiti samo primjenom odlučne sile. Ovo neće biti kampanja polu-mjera. Ovo je borba za sigurnost naše zemlje i mir svijeta. Nećemo prihvatiti niti jedan drugi ishod osim pobjede," rekao je predsjednik.

Predsjednik je pohvalio predanost i profesionalnost američkih snaga, koje predvode koaliciju u Iraku. Rekao je da će koalicijske snage učiniti sve što mogu kako bi zaštitile civile. Predsjednik Bush je upozorio da je koalicija sučeljena s neprijateljem, koji ne poštuje moral, niti ratno pravo. Kako je kazao, snage Saddama Husseina razmjestile su vojnu opremu u civilna područja i pokušavaju koristiti civile kao žive štitove. Predsjednik se danas u Camp Davidu sastao s visokim vojnim i obavještajnim dužnosnicima – dopredsjednikom Dickom Cheneyeom, državnim tajnikom Colinom Powellom, direktorom Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgeom Tenetom i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice.

XS
SM
MD
LG