Linkovi

International Herald Tribune: Uništen mit o europskom jedinstvu (22/3/03) - 2003-03-22


International Herald Tribune piše: “Rat u Iraku uništio je mit o europskom jedinstvu”. Na upravo završenom summitu Europske unije u Bruxellesu vladala je napeta i – kako se navodi – nadrealna atmosfera.

Razlike između Britanije i Francuske iz Vijeća sigurnosti preselile su se na drugu razinu, europsku. Ali i na osobnu – odnosno netrpeljivost između britanskog premijera Blaira i francuskog predsjednika Chiraca.

Francuski se predsjednik usprotivio britanskoj ideji da Ujedinjeni narodi Engleskoj i Americi dodjele neku vrst mandata nad poratnim Irakom. Njemačka je pozvala svoje istomišljenike – Francusku i Belgiju – na odvojene pregovore o jačanju europske vojne komponente.

******

Jedan od ciljeva u Iraku je i “promjena režima”. No – pita se bostonski Christian Science Monitor – kako ćemo znati da se to uopće dogodilo? Jer zamislite ovaj scenarij: Bagdad je zauzet, međutim Saddamu ni traga, niti njemu, a niti njegovim sinovima.

U kojem će trenutku predsjednik Sjedinjenih Država moći reći da je došlo do promjene režima? Kad se uhvati Saddam ili se otkrije da je poginuo? Kad se preda elitna Republikanska garda, koja broji oko 25 tisuća članova? Ili kad se iz uprave ukloni oko dvije tisuće kadrova stranke Bath, jedine stranke u Saddamovu Iraku?

Zapovjednik Združenog stožera general Richard Myers otklonio je ove dvojbe na sljedeći način: "ako je sadašnje iračko čelništvo izolirano i ne može upravljati zemljom, znači da smo postigli pobjedu."

XS
SM
MD
LG