Linkovi

Predaja iračke divizije (22/3/03) - 2003-03-22


Zapovjednik 51. divizije iračke vojske predao se američkim marincima na jugu Iraka, priopćeno je u Pentagonu. S njim se, kako javlja Associated Press, predalo i oko osam tisuća vojnika i časnika.

To je prvi slučaj da se zapovjednik iračke divizije predao američkim i britanskim snagama koje su u četvrtak s juga Iraka krenule u ofenzivu prema Bagdadu. Američki vojni dužnosnici, koji nisu željeli biti imenovani, izjavili su za Reuters da su se predali zapovjednik postrojbe i njegov zamjenik, ne iznoseći druge pojedinosti.

Prema Associated Pressu, u blizini Basre, predala se cijela 51. divizija. Navodno je riječ o jednoj od bolje opremljenih i obučenih iračkih divizija, koja je bila namjenjena obrani Basre.

Proteklih su dana koalicijski zrakoplovi izbacili tisuće letaka s pozivom na predaju. Predaja zapovjednika regularne vojne postrojbe stacionirane na jugu Iraka, uslijedila je nakon pokušaja američkih snaga da uvjere 51. diviziju da se preda, izvijestio je iz Kuvajta u svom prvom izdanju New York Times. List dodaje da je većina pripadnika divizije napustila položaje. U izvješću se citiraju vojni dužnosnici, koji navode kako postoje naznake da se i druge postrojbe redovne vojske žele predati, dok su, navodno, jedinice Republikanske garde i dalje odlučni da se bore.

XS
SM
MD
LG