Linkovi

Najbolji poslovni tjedan Dow Jonesa u više od 20 godina (22/3/03) - 2003-03-22


Vrijednost dinoca na Wall Streetu jučer je narasla za više od 200 bodova, čime je zabilježen najbolji poslovni tjedan od listopada 1982. godine. Ovakvu poslovnu dinamiku potaknula su očekivanja da će rat u Iraku biti brzo završen.

Industrijski pokazatelj Dow Jones zaključio je dan i tjedan s 8521 bodom, 235 bodova više nego na početku poslovanja, u ponedjeljak. U proteklih osam dana zabilježio je rast vrijednosti od čitavih 13 posto, što nije zabilježeno još od prosinca 1988. godine. S&P 500 dobio je 20 bodova ili 2.3 posto vrijednosti, dok je tehnološkim dionicama bogat NASDAQ napredovao za 19 bodova ili 1.4 posto.

Istovremeno došlo je do značajnog pada vrijednosti obveznica.

******

Cijena barela nafte je pala nakon informacija da je ponuda na svjetskom tržištu dostatna te da za sada nema većih šteta na iračkim naftonosnim poljima.

******

Početak rata u Iraku naveo je mnoge kompanije u Sjedinjenim Državama da pojačaju sigurnosne mjere. Otkazuje se i veliki broj poslovnih putovanja i konferencija.

MasterCard International je primjerice formirao ekipu od oko 100 izvršnih djelatnika zaduženih za sigurnost svjih kompjutorskih sustava, radne odnose te održavanje i zaštitu kapaciteta kompanije. Ova grupa se svakog jutra sastaje na telekonferenciji i razmatra tekuću problematiku. Jedan od primarnih ciljeva ove grupe je osiguravanje neometanog rada globanog sustava ove kompanije, kako bi se neometano obavljala bezgotovinska plaćanja korištenjem Master kartice diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG