Linkovi

Rumsfeld iračkim civilima: Ostanite u svojim domovima! (23/3/03) - 2003-03-22


U tijeku je vojna kampanja usmjerena na razoružavanje Iraka i oslobađanje iračkog naroda od Saddama Husseina. Kako je američki ministar obrane Donald Rumsfeld jasno dao do znanja, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri predani su zaštititi iračke civile od zla. Gospodin Rumsfeld uputio je iračkom narodu sljedeći savjet.

"Ostanite u svojim domovima i slušajte koalicijske radio postaje, koje će emitirati upute kako da ostanete sigurni i izvan linije vatre. Ne odlazite na posao. Držite se što dalje od vojnih ciljeva i svih objekata u koje je Saddam Hussein postavio svoju vojnu opremu. Vrše se pripreme za zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih osoba u samom Iraku. Nema potrebe da Iračani bježe preko granice u susjedne zemlje. Slušajte upute o tome kako ćete doći do vode, hrane i lijekova," poručio je ministar Rumsfeld.

Da bi pomogle iračkom narodu, Sjedinjene Države u regiju su uputile veliku ekipu za pomoć u katastrofalnim situacijama. Kako je rekao američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Negroponte, to je najveća takva ekipa ikada sastavljena. Sjedinjene Države već su osigurale humanitarnih zaliha i hrane u vrijednosti od preko 16 milijuna dolara. Uz to, Sjedinjene su Države izdvojile više od 60 milijuna dolara za agencije Ujedinjenih naroda i nevladine humanitarne organizacije. “Dok povećavamo naša izdvajanja,” rekao je veleposlanik Negroponte, “pozivamo i druge donatore da izdvoje sredstva za ove kritično važne napore.”- rekao je veleposlanik Negroponte. Cilj koalicije je osloboditi, a ne okupirati Irak. Koalicija namjerava eliminirati prijetnju koju predstavlja režim Saddama Husseina i pomoći Iračanima da ostvare političku i ekonomsku slobodu, koja je urođeno pravo svakog ljudskog bića. Kako je rekao ministar obrane Rumsfeld: "Irak pripada iračkom narodu. Kada režim Saddama Husseina bude uklonjen, namjeravamo osigurati da funkcionalna i politička vlast prijeđe u ruke Iračana što je prije moguće."

Američki dužnosnici naglašavaju da će koalicijske snage ostati u Iraku samo koliko im bude potrebno da dovrše svoj posao, i niti dana duže.

XS
SM
MD
LG