Linkovi

Koalicijske snage napreduju prema Bagdadu (22/3/02) - 2003-03-22


Američke i britanske snage napreduju prema Bagdadu, koji se večeras ponovno našao pod žestokim bombardiranjem. Prema riječima američkog vojnog časnika, snage koje se kreću prema Bagdadu zauzele su ključni most preko rijeke Eufrat oko 375 kilometara jugoistočno od Bagdada. Drugo krilo američkih snaga napreduje prema zapadu.

U Bagdadu, večeras su se začule nove eksplozije, nakon što je iračka prijestolnica danas po prvi puta bombardirana tijekom dana. Grad je obavijen gustim dimom, koji se digao nakon što su, kako kažu svjedoci, zapaljeni rovovi s naftom oko grada. Iračka je televizija javila da se Saddam Hussein danas sastao sa svojim najbližim savjetnicima, s kojima je razgovarao o vojnoj situaciji.

Na jugu Iraka, američke i britanske snage zauzele su ključne položaje oko ključnog grada Basre. Novinari koji putuju s koalicijskim snagama javljaju da su vojnici ušli u nekoliko žestokih sukoba dok su napredovali prema Basri. Nekoliko tisuća iračkih vojnika se predalo, a koalicijski časnici kažu da se mnoge iračke snage odbijaju boriti.

U međuvremenu, izvjestelj britanske agencije Sky News, koji putuje s koalicijskim snagama, javio je da su u iračkoj zasjedi u središnjem dijelu Iraka ubijena četiri američka vojnika. Ranije su se nad Perzijskim zaljevom sudarila dva helikoptera britanskog ratnog zrakoplovstva tipa Sea King pri čemu je poginulo svih sedam članova posade. Glasnogovornik britanske vojske u stožeru, kapetan Al Lockwood izjavio je da se nesreća dogodila danas nešto prije zore. Američki su dužnosnici priopćili da je među poginulima bio i jedan američki vojnik.

Diljem Europe proširili su se antiratni prosvjedi. Veliki prosvjedni skupovi protiv američke politike prema Iraku održani su u Londonu i Helsinkiju. Deseci tisuća ljudi marširali su i u drugim europskim prijestolnicama. Kako javlja švicarska izvještajna agencija, policija u Bernu upotrijebila je vodene topove, gumene metke i suzavac da bi rastjerala manju skupinu prosvjednika koji su se sukobili s policijom. U Bernu je, inače, prosvjedovalo oko 20 tisuća ljudi. Ruski mediji javljaju da je pred rezidencijom američkog veleposlanika u Moskvi prosvjedovalo oko dvije tisuće ljudi.

Ovdje u Sjedinjenim Državama, tisuće anti-ratnih prosvjednika marširale su Broadwayom u New Yorku. U Washingtonu, oko stotinu mirovnih aktivista okupilo se u parku preko puta Bijele kuće, pod pratnjom gotovo istog broja policajaca. Ranije su deseci tisuća muslimana prosvjedovali protiv rata diljem Azije i Srednjeg istoka. U Bahreinu, policija je suzavcem rastjerala oko 200 studenata koji su se sukobili sa snagama sigurnosti pred američkim veleposlanstvom. U Egiptu – studenti su na prosvjedima tražili da arapske zemlje upute snage u obranu Iraka. U velikom broju arapskih zemalja, američka diplomatska predstavništva i dalje su zatvorena.

XS
SM
MD
LG