Linkovi

Rat u Iraku koštao burze bilijun i stotinu milijardi dolara (23/3/03) - 2003-03-22


Rat u Iraku je, i prije nego što je počeo, koštao američka financijska tržišta bilijun i 100 milijardi dolara – izračunali su znanstvenici sveučilišta Harvard i Stanford. Iako su cijene dionica na Wall Streetu ovoga tjedna porasle za 7,5 posto, prethodno su zbog strahovanja od izbijanja rata pale za 15 posto.

Rat u Iraku mogao bi avio-kompanije diljem svijeta koštati dodatnih 10 milijardi dolara, zbog pada broja putnika – priopćila je Međunarodna udruga za avio-prijevoz. Posljedice ovoga sukoba mogle bi dodatno zaoštriti krizu avio-industrije, koja je nakon terorističkih napada na New York i Washington akumulirala gubitke od 30 milijardi dolara.

Okružni sud u saveznoj državni Illinois naredio je duhanskoj kompaniji Phillip Morris da isplati odštetu od 10 milijardi i 100 milijuna dolara, jer je, kako je rečeno u obrazloženju, pokušala zavarati pušače tvrdnjom da su “lagane” cigarete manje štetne po zdravlje od običnih. Bilo je ovo prvo suđenje koje se vodilo na temelju zajedničke tužbe zbog štetnosti “light” cigareta. Philip Morris najavio je žalbu.

XS
SM
MD
LG