Linkovi

Operacija "Iračka sloboda" u novoj fazi (22/3/03) - 2003-03-22


Ministar obrane Donald Rumsfeld tvrdi da vlada Saddama Husseina počinje gubiti kontrolu nad Irakom.

"Među iračkim dužnosnicima raste konfuzija. Sve im je teže vidjeti što se događa na bojišnici. Sve im je teže komunicirati s njihovim snagama. Mislim da počinju shvaćati da im je vrijeme isteklo."

Međutim, i dalje se ne zna sudbina Saddama Husseina, nakon prvog zračnog udara na Bagdad, kojim je počeo rat. Dužnosnici Pentagona nadali su se da će taj udar na objekt u kojem se, kako se sumnjalo, Saddam u tom trenutku nalazio, zajedno sa selektivnim napadima na mrežu iračkih zapovjednih i kontrolnih centara, dovesti do brzog kolapsa iračkog režima bez velikog rata. Međutim, ministar obrane Rumsfeld priznao je da iračka vojska još nije pokazala spremnost na potpunu predaju. Prema njegovim riječima, napori Pentagona da navede iračke snage na predaju očito nisu bili dovoljno uvjerljivi. Gospodin Rumsfeld dodao je da se administracija predsjednika Busha sada nada da će promijeniti ovu situaciju jakim bombardiranjem.

"Može se lako dogoditi da će irački vojnici odgovoriti na početak kopnenog i zračnog rata predajom."

Pentagon pokušava navesti iračke vojnike na masovnu predaju ispuštanjem milijuna letaka, radijskim porukama i izravnim kontaktima s iračkim zapovjednicima. Do sada su se tisuće vojnika predale, a američki dužnosnici vjeruju da su mnogi pobjegli sa svojih položaja i izgubili se u civilnom stanovništvu. No, koalicijske snage ipak su naišle na otpor. General Richard Myers, zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, opisao je irački otpor kao sporadičan. No, kako kaže, koalicijske snage još se uvijek ne mogu opustiti.

"Ne smijemo se uljuljkati u lažni osjećaj da je sve gotovo. Napredujemo prema Bagdadu, kao što smo i planirali, ali još uvijek nas čeka mnogo nepoznanica."

Prema riječima jednog visokog dužnosnika Pentagona, koji je želio ostati anoniman, iračke snage zapravo pružaju jači otpor nego što se vidi iz medija. Kako kaže, čini se da neće svi Iračani dobrodošlicom dočekati koalicijske snage, koje su ih, kako tvrdi administracija, došle osloboditi.

XS
SM
MD
LG