Linkovi

Opasnost od sjevernokorejskog oružja (21/3/03) - 2003-03-21


Pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelly rekao je članovima američkog Kongresa da se komunistička Sjeverna Koreja treba odlučiti među svojim ciljevima.

"Tijekom proteklih deset godina, Pyongyang je nastojao postići dva cilja koji se medjusobno isključuju. Prvi je nuklearno oružje. Drugi je redifiniranje vlastitog mjesta u svjetskoj zajednici širenjem diplomatskih i inozemnih ekonomskih veza. Sjeverna Koreja treba prihvatiti da ne može činiti oboje," rekao je gospodin Kelly.

Sadašnju krizu stvorila je isključivo sama Sjeverna Koreja. Ta zemlja je pokrenula tajni program obogaćivanja urana za nuklearno oružje nakon što se suglasila zamrznuti svoj program nukleranog naoružanja.

Proteklih tjedana, Sjeverna Koreja je izvršila probno lansiranje nove protu-brodske rakete, te zaprijetila jednom nenaoružanom zrakoplovu Sjedinjenih Država koji je letio u medjunarodnom zračnom prostoru. Pomoćnik Državnog tajnika James Kelly rekao je:

"Proteklih nekoliko mjeseci, Sjeverna Koreja je inicirala više provokacija kojima se želi ucijeniti Sjedinjene Države te zastrašiti naše prijatelje i saveznike da gurnu Sjedinjene Države u dijalog sa Sjevernom Korejom – kako bi ona dobila što želi, pod uvjetima koje sama postavi," rekao je gospodin Kelly.

Medjutim, Sjedinjene Države i njihovi prijatelji i saveznici neće biti ucjenjivani. Niti će Sjedinjene Države podmićivati Sjevernu Koreju kako bi ispunila svoje obveze.

Sjedinjene Države sada suradjuju na multilateralnom pristupu kojim bi se situaciju riješilo mirnim putem. Kako je to rekao pomoćmik američkog državnog tajnika James Kelly, Sjeverna Koreja “mora razumjeti da će joj odabir puta prema nuklearnom oružju samo jamčiti daljnju izolaciju i propadanje, ako ne i katastrofu koju je sama sebi pripremila.”

XS
SM
MD
LG