Linkovi

Američka vojna strategija u Iraku - početak rata iznenadio mnoge (21/03/03) - 2003-03-21


Američka ofenziva u Iraku postaje sve intenzivnija. Medjutim, promatrači su bili iznenadjeni prvim napadima, kojima je krstarećim raketama samo bio napadnut Bagdad, iako se najavljivala velika zračna i kopnena invazija. No stručnjaci upozoravaju da su početni napadi možda predstavljali strateški potez usmjeren na što brže okončavanje rata, uz što manje žrtve i materijalne štete.

Na početku kampanje pružena prilika za brzu kapitulaciju, uz što manje štete

Kineski general i proslavljeni strateg Sun Tzu je prije dvije i pol tisuće godina rekao: “Pobijediti neprijatelja bez borbe predstavljalo bi vrhunac umješnosti.” Prema riječima jednog visokog američkog vojnog dužnosnika, ta izreka odražava američku strategiju u Iraku. Kako je rekao dužnosnik, “pobjeda se želi postići s minimalnim utroškom streljiva.” To objašnjava zašto su prvi napadi u operaciji “Iračka sloboda” bili usmjereni na visoke dužnosnike u vladi Saddama Husseina, pa i na samog iračkog čelnika. Potom su napadnuti tzv. “čelnički ciljevi”, uključujući uporišta elitne Republikanske garde, koja se smatra najodanijom režimu u Bagdadu. Iako dužnosnici Pentagona to ne žele ni potvrditi, ni opovrgnuti, podrazumijeva se da su ciljevi kasnijih napada bili komunikacije, te kontrolni i zapovjedni centri izvan iračkog glavnog grada. Svrha ovih napada bila je – kako se vojničkim žargonom kaže – “obezglaviti” iračke snage. Vojni izvori nadaju se da će ta strategija poslužiti kao dodatni poticaj iračkim vojnicima da dezertiraju i predaju se koalicijskim snagama. Ministar obrane Donald Rumsfeld je, na neki način, potvrdio ovaj nekonvencionalni pristup ratovanju u svojoj tiskovnoj konferenciji u Pentagonu u četvrtak: "Još uvijek smatramo da neće biti potrebe za širim sukobom ukoliko se iračko čelništvo odluči spasiti i spriječiti nastavak sukoba."

Rumsfeld: Ne kapitulira li režim brzo, izvest ćemo dosad neviđenu kampanju!

Gospodin Rumsfeld također je upozorio da će, ukoliko režim ne kapitulira brzo, uslijediti prvotno osmišljena kampanja intenzivnih zračnih udara i drugih vojnih operacija, koja će izazvati “šok i strahopoštovanje”. "To neće biti ponavljanje niti jednog drugog, do sada vidjenog sukoba. Krenut ćemo u napad nezapamćenog intenziteta i nezapamćenih razmjera." - rekao je Rumsfeld.

Ministar obrane je naglasio da se irački vojnici i časnici moraju upitati da li žele umrijeti za “režim osuđen na propast” ili žele preživjeti i pomoći iračkom narodu da oslobodi svoju zemlju. Prema izvorima u Pentagonu, postoji neizrečena nada da će Saddama Husseina s vlasti ukloniti disidentski elementi njegove vlastite vojske, ukoliko to u početnim fazama sukoba ne učine američke bombe i rakete. U svakom slučaju, dužnosnici Pentagona nadaju se da će uklanjanje Saddama Husseina dovesti do brzog okončanja sukoba.

XS
SM
MD
LG