Linkovi

Sa summita, EU obećava humanitarnu pomoć Iraku (21/3/03) - 2003-03-21


U Bruxellesu nije bilo svađe, što je vijest sama po sebi kada se radi o skupu šefova država 15 članica Europske Unije, dramatično podijeljenih po pitanju Iraka. Početak iračkog rata snažno je obilježio skup čija je osnovna tema trebala biti ubrzavanje gospodarskog razvoja.

Europska Unija jasno je, iako bez imenovanja, upozorila Tursku da se drži dalje od Iraka. Unija podržava “teritorijalni integritet, suverenitet, političku stabilnost te puno i efikasno razoružavanje Iraka”, kaže se u završnom priopćenju.

Članice Unije nadalje vjeruju da UN mora igrati središnju ulogu za vrijeme i nakon sadašnje krize, pogotovo u obnovi Iraka. Europske će države izvršiti obećanje da će osigurati dovoljno brze humanitarne pomoći. Želimo doprinijeti stvaranju uvjeta koji će Iračanima omogućiti život u slobodi, dostojanstvu i prosperitetu pod demokratskom izabranom vlašću, u miru sa susjedima zemlje koja je aktivan član međunarodne zajednice, završili su priopćenje čelnici Petnaestorice.

Priopćenje, iskovano nakon poduže rasprave, podsjeća zemlje regije na odgovornost za stabilnost ovog prostora, poziva ih da se suzdrže od bilo kakvih akcija koje bi vodile daljnjoj destabilizaciji te na posebnu obvezu sprečavanju terorizma.

Rješenje srednjoistočne krize europski je prioritet. Europski je prioritet i jačanje transatlantskog partnerstva. Ono je, jednako kao i partnerstvo pojedinih članica Unije, zbivanjima oko Iraka dovedeno do granice pucanja.

Uzgred, s ovih europskih strana i jedna vijest koja nema veze sa summitom, ali ima s Irakom. Njemački forenzičar je nedavno izazvao senzaciju analizom da Saddam Hussein ima nekoliko dvojnika i upravo je potvrdio da je na TV ekranima bio – pravi Saddam Hussein.

XS
SM
MD
LG