Linkovi

Koalicijske snage zauzele područja na jugu i zapadu Iraka (21/3/03) - 2003-03-21


Američke i britanske snage zauzele su područja na jugu i zapadu Iraka, nakon što su jučer prešle iračko-kuvajtsku granicu. Prema priopćenju Pentagona, američke su postrojbe osvojile dva uzletišta na zapadu Iraka, ne naišavši pri tome na značajniji otpor. U međuvremenu, koalicijske snage velikom brzinom napreduju kroz pustinju prema Bagdadu, nakon što je na jugu zauzeta luka Umm Qasr. Britanske snage su, kako je javljeno, osvojile poluotok Faw, stratešku točku za transport iračke nafte. Glasnogovornik britanske vojske u Kataru, pukovnik Ronnie McCourt kazao je da će osvajanje Fawa spriječiti Iračane da izliju naftu u Perzijski zaljev. "Naftna infrastruktura nije oštećena, čime je izbjegnuta svaka mogućnost da će Saddam ispuštanjem nafte pokušati izazvati ekološku katastrofu".

Prema priopćenju britanskog ministarstva obrane, u tom je području zapaljeno oko 30 naftnih bušotina. U međuvremenu, vode se žestoke borbe za drugi najveći irački grad Basru.

Na drugim mjestima, koalicijske su snage uglavnom naišle na slab otpor, a kako je javljeno, stotine iračkih vojnika već su se predale. Međutim, umirovljeni general Wayne Downing ocijenjuje da bi američke snage mogle naići na znatno jači otpor kako se budu bližile Bagdadu. "Mislim da će kritični trenuci nastati kada se približimo republikanskoj gardi i njenim specijalcima. Ukoliko te jedinice pokažu spremnost na predaju, to će jasno pokazati kakav je moral u krugovima iračke vlasti najbližima Saddamu".

Koalicijske snage pretrpjele su i prve žrtve u izravnim borbama. Danas je u sukobima na jugu Iraka ubijen jedan američki marinac. Za sada nije objavljen njegov identitet, niti bilo kakvi drugi podaci o njegovoj smrti. Prije toga je u padu marinskog helikoptera poginulo dvanaest koalicijskih vojnika – osam Britanaca i četiri Amerikanca. O uzroku ove nesreće pokrenuta je istraga, no dužnosnici kažu da nije bilo izvješća o neprijateljskoj vatri u području gdje se helikopter srušio.

Predsjednik Bush jutros je na briefingu upoznat s tijekom vojnih operacija u Iraku, o čemu je zatim izvijestio kongresne čelnike. "Napredujemo. Ostat ćemo usredotočeni na naš zadatak sve dok ne ostvarimo naš cilj, dakle, sve dok ne razoružamo Irak od oružja za masovno uništavanje, te dok ne oslobodimo irački narod kako bi mogao živjeti u demokratskom društvu, punom nade, koje poštuje svoje susjede".

Prema riječima visokog dužnosnika administracije, predsjednik je uputio izraze sućuti obiteljima koalicijskih vojnika koji su do sada stradali. Predsjednik Bush danas odlazi u Camp David, gdje će provesti vikend u sastancima sa svojim najbližim suradnicima.

Britanski premijer Tony Blair danas je pokušao umanjiti očekivanja da će rat u Iraku završiti brzom pobjedom. Gospodin Blair je ocijenio da rat za sada teče dobro, te da se u vladi Saddama Husseina počinju ukazivati pukotine. "Postoje znakovi da irački vojnici nastavljaju dezertirati, te da na svim razinama režima postoje neslaganja. Ipak, moram upozoriti naše snage da će naići na otpor i da svi ciljevi neće nužno biti ostvareni preko noći".

U Kuvajtu su se danas ponovno začule sirene za zračnu opasnost. Prema riječima jednog vojnog dužnosnika, jedna američka raketa Patriot presrela je iračku raketu ispaljenu na emirat. Na sjeveru Iraka, oko Mosula se danas čuju jake eksplozije. Američke krstareće rakete noćas su također pogodile Bagdad. Iz Britanije stižu izvješća da je eskadron američkih bombardera B-52 uzletio iz zračne baze na zapadu Britanije.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Bagdadu, irački ministar informiranja pokazao je fotografije koje – kako je rekao – pokazuju civilne žrtve američkih napada na glavni grad Iraka. Irački je dužnosnik optužio Sjedinjene Države da namjerno napadaju civilne lokacije u Bagdadu, a američku je administraciju nazvao “supersilom zlikovaca”. Prema njegovim riječima, Saddam Hussein i njegova obitelj preživjeli su noćašnje napade, u kojima su uništene jedna od glavnih predsjedničkih palača i rezidencija jednog od Saddamovih sinova.

Saddam Hussein je ponudio, za iračke prilike, velike nagrade za hvatanje ili ubijanje američkih ili koalicijskih vojnika. Službena iračka novinska agencija danas javlja da se, prema odredbi iračkog predsjednika, predviđa nagrada od 15 tisuća dolara za svakog iračkog borca koji ubije neprijateljskog vojnika. Dvostruka nagrada predviđena je za vojnika koalicje kojeg se uhvati živog. Saddam Hussein ponudio je također visoke nagrade za rušenje koalicijskih zrakoplova i zarobljavanje ili ubijanje pilota.

XS
SM
MD
LG