Linkovi

NY Times: zaštita naftnih polja, brzina i snažna diplomacija su ključ iračkog rata (21/3/03) - 2003-03-21


Američki tisak u današnjim izdanjima donosi komentare aktualnih zbivanja na bojnom polju. New York Times upozorava da će biti teško procjeniti vrijednost prvih uspjeha u Iraku i tijek vojne kampanje, ali dodaje da ipak postoji nekoliko glavnih smjernica. Uz maksimalnu kontrolu zračnog prostora, Times navodi da treba zaštititi naftna polja jer se radi o važnom sredstvu za poslijeratnu obnovu. Bitne komponente kampanje, ističe New York Times, bit će brzina, kako bi se spriječili eventualni irački napadi na Izrael, te snažna diplomacija, da bi se zaustavilo eventualni izraelski odgovor u slučaju napada iz Iraka. Times dodaje da bi invazija Iraka izgledala puno bolje u očima svijeta ako bi se irački vojnici predavali u velikom broju, a građani budu dočekali američke vojnike kao osloboditelje.

Christian Science Monitor kaže da je vojna akcija u Iraku trenutak istine. Komentator Daniel Schorr podsjeća da bi glavni prioritet invazijskih snaga trebalo biti otkrivanje oružja za masovno uništenje koje je i navelo predsjednika Busha da intervenira bez odgađanja i zelenog svijetla Ujedinjenih naroda. Autor ističe da su razmješteni pokretni laboratoriji i ekipe stručnjaka u nadi da će ta oružja biti pronađena u prvim danima vojne akcije, prije nego što bi oružje masovnog uništenja moglo biti predano drugim zemljama ili pasti u ruke terorista.

Isti list u uredničkom komentaru navodi da je cilj akcije sadržan u njenom nazivu: Iračka sloboda. Sjedinjene Države trebale bi poštedjeti Irak razaranja u što je moguće većoj mjeri, a to podrazumijeva i izbjegavanje civilnih žrtava te pomoć izbjeglicama. “Obnova Iraka na ispravan način mogla bi pomoći da ljudi koji se protive ratu ponovno uspostave povjerenje u čelnu ulogu Sjedinih Država”, stoji u komentaru Christian Science Monitora.

Poslijeratni Irak tema je i komentara Los Angeles Timesa. Podsjećajući da se Saddam Hussein nalazi na vlasti od 1979. godine, komentator tog lista ističe da je irački režim imao gotovo 25 godina da postavi portrete Saddama Husseina u svakom uglu zemlje. Lik iračkog čelnika može se vidjeti doslovno posvuda, na satovima, zidovima zgrada, stolovima, uredskim foajeima…Jednom riječju, kako ističe L.A. Times, Hussein je postao sinonim Iraka. Međutim, sada je stigla ozbiljna prijetnja, navodi se u komentaru, koja bi mogla dovesti do uklanjanja mnogih Saddamovih portreta u Iraku. Za iračke slikare portreta, ovo označava početak novih kreativnih mogućnosti, zaključuje L.A. Times.

XS
SM
MD
LG