Linkovi

U New Yorku još jače mjere sigurnosti (21/3/03) - 2003-03-21


Život u New Yorku je užurban, kao i obično. No, oštre mjere sigurnosti očite su posvuda. Na aerodromima i drugim prometnim čvorištima i glavnim turističkim točkama opaža se snažna nazočnost policije i Nacionalne garde. Sigurnosne mjere pojačane su, – što se do sada nije događalo -, i u radijskim, odnosno televizijskim postajama, kako bi se spriječio eventualni pokušaj terorista da zauzmu te postaje. Na ključnim točkama u gradu stoje rezervna kola hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Šef njujorške policije Raymond Kelly kaže da su njegovi ljudi spremni.

"Zaštitni prsten oko New Yorka se steže. Na ulazima u grad pojačane su sigurnosne mjere. Javni promet i druge kritične točke posebno se nadziru. Policijske ophodnje obilaze sve značajne točke u gradu," kaže šef policije Kelly.

Sigurnost je posebno pojačana na vodenim prilazima gradu. Trajekte koji povezuju Manhattan s predgrađima redovito prate naoružani manji brodovi. Obalna straža danonoćno patrolira njujorškom lukom, u koju svaki dan uplovi oko tisuću i šest stotina komercijalnih plovila. Njujorška luka sadrži, osim strateške važnosti i veliku simboličnu dimenziju: u njoj je smješten simbol američke demokracije – Kip Slobode.

Što o pojačanim mjerama sigurnosti misle sami građani, kojima nad glavom neprestano nadlijeću helikopteri i koji se na ulici često sudaraju s vojnim rezervistima?

“Osjećam se sigurnije, jer vidim da gradonačelnik Bloomberg poduzima sve potrebne mjere” – kaže jedna prolaznica. Druga domeće da “u životu treba prihvatiti izvjesnu razinu rizika – i nastaviti sa svakodnevnim životom.” “Zapravo se ne osjećam ništa sigurnijim, ali niti nesigurnijim” – kaže treći prolaznik – “što će se dogoditi, dogodit će se.”

Sigurnost ima svoju cijenu. Operacija Atlas, – kako se naziva sigurnosni plan za New York –, grad tjedno košta dodatnih pet milijuna dolara. Većina tog iznosa odlazi na plaćanje prekovremenog rada policajaca, kojih u New Yorku ima više od 36 tisuća. Gradonačelnik Bloomberg zatražio je pomoć od savezne vlade u plaćanju tih izdataka. Međutim, on je u nekoliko navrata naglasio da se u ovom slučaju neće gledati na cijenu, bez obzira na rekordni proračunski manjak.

"Mjere sigurnosti vrlo su skupe i bit ćemo zahvalni za bilo kakvu pomoć koja stigne iz Washingtona. Međutim, nećemo štedjeti na zaštiti našeg grada. To važi i za zaštitu od terorizma a i za zaštitu od klasičnog kriminala," kaže gradonačelnik Bloomberg.

Policija poručuje da čini sve što može kako bi turističke atrakcije New Yorka ostale otvorene. Međutim, mnogi hoteli javljaju o smanjenom posjetu, uslijed straha od terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG