Linkovi

E-bomba - novo oružje u američkom arsenalu? (20/3/03) - 2003-03-20


Tijekom rata u Iraku, američke snage mogle bi koristiti potpuno novu, takozvanu e-bombu - oružje koje bi iračku vojsku, bez ozljeđivanja ljudstva, ostavile tehnološki slijepom, gluhom i nesposobnom za akciju. Riječ je o supertajnoj bombi koja stvara kratki udar mikrovalovima, dovoljno snažan da spali kompjutere, oslijepi radare, ugasi radio, te pokrene lančano iskapčanje strujnih vodova, kao i onesposobljavanje elektroničkog paljenja u vozilima.

U modernom ratovanju, elektronika se nalazi u praktički svakom oružju koje je sofisticiranije od puške ili ručne granate. Upravo zato, znanstvenici američkog zrakoplovstva desetljećima su radili na upotrebljivom stvaranju kratkih udara mikrovalovima koji mogu onesposobiti elektroničku opremu, bez da oštete zgrade ili naškode ljudima.

Službeno Pentagon ne priznaje postojanje takvog oružja. Na tiskovnoj konferenciji 5. ožujka, general Tommy Franks je glatko izjavio da ništa ne zna o takvom oružju. Međutim, vojni analitičari kažu da čitav niz dokumenata ukazuje da je e-bomba spremna za bojišnicu. Iz jednog izvješća zrakoplovnih snaga, 2000.-te godine, vidi se da su znanstvenici u zračnoj bazi Kirtland, u New Mexiku, stvorili izvore mikrovalova koji generiraju količinu energije i do deset puta veću od cjelodnevne proizvodnje elektrane Hoover, najveće elektrane u Sjedinjenim Državama.

Učinke bombe, međutim, kako tvrde stručnjaci, teško je predvidjeti. Strujni udar, stvoren mikrovalnim izvorom, mogao bi otići izravno u najbliže vojne superkompjutere, ali, isto tako bi se mogao potpuno neškodljivo isprazniti u tlo. Ukoliko bi e-bomba mogla prodrijeti do dubokih podzemnih bunkera, ona bi mogla obaviti posao taktičkog nuklearnog oružja, a bez pratećeg masovnog uništenja. Jednostavnim iskapčanjem struje, mikrovalno oružje bi bunkere učinilo neupotrebljivima jer bi nestalo osvjetljenje, isključili se sigurnosni sustavi, ventilacija i kompjuteri.

Naravno, kad se druge zemlje budu domogle mikrovalnog oružja, upravo će američka vojska, koja u ogromnoj mjeri ovisi o tehnologiji, biti posebno ranjiva na takve napade. Do tada, američki znanstvenici trebaju razviti i sustave zaštite vojne elektronike posebnim oplatama i sofisticiranim osiguračima koji bi kontrolirali svaki ulazni put električne energije

XS
SM
MD
LG