Linkovi

Američke kopnene snage ušle u Irak (20/3/03) - 2003-03-20


Pentagon je potvrdio da su američke kopnene snage ušle u južni dio Iraka, dok se nastavlja intenzivno bombardiranje Bagdada. Prema izvješćima iz iračkog glavnog grada, američke krstareće rakete pogodile su nekoliko zgrada, među njima možda i jednu od predsjedničkih palača Sadama Huseina. U međuvremenu, američki su dužnosnici priopćili da je prvi ekspedicijski korpus američkih marinaca ušao u Irak iz Kuvajta. Kuvajtska izvještajna agencija javlja da su američke i britanske snage osvojile iračko pogranično mjesto Umm Qasr.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su u prvom zračnom udaru na Bagdad napadnut “objekt visokog iračkog čelništva”. Gospodin Rumsfeld, međutim, nije rekao je li Saddam Hussein preživio noćašnji napad.

Ministar obrane Rumsfeld rekao je novinarima u Washingtonu da američki dužnosnici trenutno procjenjuju razmjere štete nanesene objektu iračkog čelništva, koji je noćas napadnut krstarećim raketama i bombarderima nevidljivim za radar. Gospodin Rumsfeld također je dodao da postoje naznake da su Iračani zapalili neka od crpilišta nafte na jugu Iraka, te je istom prilikom uputio upozorenje iračkim snagama. "Irački vojnici i časnici moraju se upitati da li žele umrijeti za režim osuđen na propast, ili žele preživjeti, pomoći iračkom narodu u oslobađanju njihove zemlje i igrati ulogu u novom, slobodnom Iraku".

Nakon prvog napada, iračka je televizija prikazala govor Saddama Husseina, u kojem je irački čelnik izjavio da će njegova zemlja na kraju pobijediti. Ipak, ministar obrane Rumsfeld dodao je da se među američkim dužnosnicima vodi rasprava o tome je li na televiziji prikazan Saddam ili neki od dvojnika, koje često koristi. Isto tako, ne zna se je li govor prenošen uživo, ili je bio prethodno snimljen. U međuvremenu, Iračani su ispalili rakete na sjeverni dio Kuvajta, gdje američke i britanske snage čekaju početak kopnene invazije. Iako u napadu, kako je javljeno, nije bilo ranjenih, koalicijske je snage ipak zabrinula mogućnost da su napadnute kemijskim ili biološkim oružjem. Koalicijski dužnosnici priopćili su da su američke rakete Patriot presrele barem jednu iračku raketu.

U Washingtonu, oporbeni demokrati pridružili su se republikancima u iskazivanju podrške američkim snagama. Među njima je bio i čelnik demokrata u Senatu Tom Daschle, čije su ranije kritike na račun predsjednika zbog neuspjeha diplomacije izazvale oštru osudu republikanaca. "Naši vojnici učinit će svijet mirnijim za sve nas. Povijest će dugo pamtiti njihove žrtve. Oni imaju našu podršku, našu odanost i našu zahvalnost" – rekao je senator Daschle.

XS
SM
MD
LG