Linkovi

Bijela kuća ne želi komentirati autentičnost TV nastupa Saddama Husseina (20/3/03) - 2003-03-20


Bijela je kuća priopćila da ne želi izvlačiti nikakve zaključke o autentičnosti televizijskog nastupa iračkog čelnika Saddama Husseina nakon početka vojne akcije usmjerene na svrgavanje njegove vlade i razoružavanje njegove vojske.

Predsjednik Bush započeo je dan briefingom, u kojem ga je savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice upoznala s noćašnjim događajima u Iraku. Predsjednik se zatim susreo s visokim dužnosnicima, s kojima je razgovarao o sljedećoj fazi rata, koji je počeo pred samu zoru raketnim udarima na lokacije u Bagdadu, na kojima su se, kako su vjerovali dužnosnici američkih obavještajnih službi, sastajali visoki irački čelnici. Nedugo nakon toga, iračka je televizija prikazala – kako se činilo – prkosnoga Saddama Husseina, koji je pozivao svoju zemlju da se suprotstavi napadima. Prema riječima visokog dužnosnika administracije predsjednika Busha, za sada nisu donijeti nikakvi zaključci o tome je li Saddamov televizijski nastup emitiran uživo ili je bio ranije snimljen.

U pitanju je i autentičnost nastupa, s obzirom da se za sada ne zna je li govor pred kamerama održao Saddam ili neki od dvojnika koje često koristi. Kako je rekao jedan visoki dužnosnik administracije, predsjednik shvaća da će mnogi u svijetu pozdraviti vojnu kampanju protiv Iraka, no da će joj se mnogi i protiviti. Međutim, prema njegovim riječima, Sjedinjene Države neće ništa spriječiti da razoružaju Saddama Husseina.

***

Kako javlja Washington Post, direktor američke Središnje obavještajne službe CIA-e George Tenet rekao je jučer predsjedniku Bushu da raspolaže obavještajnim podacima koji pokazuju da se Saddam Hussein upravo sastao sa svojim najbližim suradnicima u privatnoj rezidenciji na jugu Bagdada. Prema javljanju Posta, najviši irački dužnosnici, čije je kretanje inače vrlo tajanstveno, odjednom su se našli na radaru američkih obavještajnih službi, čime se pružila prilika za ciljani napad. Washingtonski dnevnik javlja da je predsjednik Bush zbog te informacije na brzinu odlučio promijeniti planove Pentagona za početak vojne kampanje.

Inače, prema riječima dužnosnika Pentagona, u prvim, ograničenim zračnim udarima korišteni su lovci-bombarderi F-117 Stealth nevidljivi za radare i krstareće rakete. Dužnosnik američkog Ministarstva obrane, koji je želio ostati anoniman, kazao je da su noćašnji udari trebali poslužiti kao uvod u buduće vojne operacije. Dužnosnik nije želio reći koji su ciljevi pogođeni, no, kako se čini, doveo je u sumnju izvješća da su prvi zračni udari bili usmjereni protiv Saddama Husseina.

U obraćanju naciji, predsjednik Bush je kazao da su početni udari bili usmjereni na “odabrane, vojno značajne ciljeve”. Predsjednik, međutim, nije govorio o detaljima prvih operacija.

Početak, kako je kazao predsjednik, “široke zajedničke kampanje” bio je daleko od onoga što se očekivalo. Vojni dužnosnici su, naime, ranije uglavnom najavljivali masivni zračni napad, popraćen kopnenom invazijom, odnosno, kampanju koja će izazvati “šok i strahopoštovanje” i ubrzo ugušiti svaki otpor. Međutim, prema riječima visokog dužnosnika Pentagona, pravi početak borbi bit će lako prepoznatljiv.

Irački čelnik Saddam Hussein osudio je Sjedinjene Države i Britaniju, rekavši da su počinile sramotne zločine protiv Iraka i čovječanstva. U govoru na iračkoj televiziji nekoliko sati nakon početka napada, Saddam je prognozirao da će irački narod na kraju pobijediti.

”Neprijatelji će doživjeti poniženje i poraz. Dotjerat ćemo neprijateljske postrojbe do ruba njihovih snaga . Suprotstavit ćemo se napadačima. Koalicija će izgubiti strpljenje i svaku nadu. Američko-cionistički savez bit će poražen”, rekao je u svom govoru irački čelnik.

XS
SM
MD
LG