Linkovi

Poruka predsjednika Busha Iraku (20/3(03) - 2003-03-20


U svom obraćanju javnosti povodom iračke krize, predsjednik Bush se izravno obratio iračkim vojnicima i gradjanina te zemlje:

”Za Saddama Husseina je kasno da ostane na vlasti, ali za iračke vojnike još nije kasno da se prema cijeloj situaciji odnose časno, štiteći svoju zemlju, te da dopuste miran ulazak koalicijskih snaga kako bi se eliminiralo oružje za masovno uništavanje. Pozivam svakog pripadnika iračke vojske i obavještajnih službi: nemojte se boriti za umirući režim, koji nije vrijedan vaših života.”

”Svi irački vojnici i civilni službenici trebali bi pažljivo slušati ovo upozorenje," rekao je predsjednik Bush. "U bilo kakvom sukobu vaša će sudbina ovisiti o vašem vlastitom ponašanju. Ne uništavajte izvore nafte, iračko prirodno blago koje pripada iračkom narodu. Nemojte poslušati nikakvu zapovijed u kojoj se traži da koristite oružja za masovno uništavanje protiv bilo koga, uključujući i same Iračane. Ratni će zločini biti procesuirani, ratni će zločinci biti kažnjeni. Nitko neće moći braniti riječima – ja sam samo izvršavao zapovijedi.”

Gospodin Bush se, isto tako, izravno obratio iračkom stanovništvu: “Vojna kampanja neće biti usmjerena protiv vas nego protiv onih koji nezakonito vladaju ovom zamljom. Kada koalicija ukloni postojeći režim s vlasti, dopremit ćemo svu potrebnu hranu i lijekove. Uništit ćemo državni aparat strahovlade i pomoći vam da izgradite novi Irak – prosperitetan i slobodan.” “U slobodnom Iraku,“ – rekao je gospodin Bush – “neće više biti agresivnih ratova protiv vaših susjeda, neće više biti tvornica otrova, pogubljenja disidenata, neće više biti soba za mučenje i silovanje. Tiranin će uskoro otići, a dan vašeg oslobadjanja je blizu.”

Za razliku od Saddama Husseina, Sjedinjene Države vjeruju da irački narod zaslužuje ljudske slobode. Kao što je rekao predsjednik Bush: “Kada diktatora više ne bude, Iračani mogu postati primjer za čitavo područje Srednjeg Istoka, kao vitalna i miroljubiva država kojom sami upravljaju.”

XS
SM
MD
LG