Linkovi

CSM: Hoće li rat u Iraku promjeniti svjetski poredak? (19/3/03) - 2003-03-19


Christian Science Monitor piše da bi rat protiv Iraka mogao izmjeniti svjetski poredak te uspoređuje današnju situaciju s onom s kraja 1940-tih, kada je, nakon Drugog svjetskog rata i nastalog kaosa, suparništvo izmedju Istoka i Zapada dovelo do Hladnog rata. Tada je veliki rat doveo do stvaranja novih savezništava i razbijanja starih.

Christian Science Monitor zaključuje da bi rat protiv Iraka mogao narušiti svjetski poredak koji postoji već skoro 60 godina. Poljska, nekada pripadnica Istočnog bloka, šalje svoje vojnike na Srednji istok, ali ne i Francuska. Bugarska je sada novi američki prijatelj, dok Njemačka, barem za trenutak, degradirana od saveznika u tek – poznanika!? Navode se riječi Jima Walsha sa sveučilišta Harvard, koji ističe da se svijet već nalazi u novoj eri, a da će mnogo toga ovisiti od toga što će se dogoditi u Iraku. The New York Times, izmedju ostalog, piše o povećanoj opasnosti od terorizma na američkom tlu. I pored toga što je ministar za domovinsku sigurnost – Tom Ridge – objavio savezni plan o čuvanju osjetljivih objekata, mnoge savezne države ne ispunjavaju ono što se od njih očekuje iz jednostavnog razloga - nemaju dovoljno novca! Isto tako, čelnici nekih saveznih država i većih gradova jednostavno se ne slažu sa saveznom adminsitracijom smatrajući da je Washington opasnost od terorizma podigao na veći stupanj nego što ona realno jest.

The Washington Post navodi konkretan primjer kako je malo potrebno, pa da se u glavnom američkom gradu stvori pravi kaos na ulicama. Jedan je nezadovoljni poljoprivrednik iz Sjeverne Karoline dovezao svoj traktor usred grada uzvikujući da ima kod sebe eksploziv. Već treći dan policija s njim nije izišla na kraj, pa su prometne gužve nevjerojatne. “Kakve li će tek biti ukoliko dodje do neke ozbiljne terorističke prijetnje” – pitaju se gradski oci, koji su prošlog tjedna upozorili na to da je masovna evakucija stanovnika Washingtona jednostavno – nemoguća!

XS
SM
MD
LG