Linkovi

Američke snage spremne za 'masovni napad' (19/3/03) - 2003-03-19


Američke oružane snage spremne su pokrenuti, kako je rečeno, masivni napad na Irak. 250 tisuća američkih vojnika u području Perzijskog zaljeva spremno je za akciju i čekaju naređenje za napad. U američkom Ministarstvu obrane naglašavaju da ća glavni cilj napada biti vladini i vojni objekti, a ne civili. Postoje naznake da su iračke topničke snage dobile granate s kemijskim oružjem, a uočeno je i oko stotinjak rovova ispunjenih naftom, koji će vjerojatno biti zapaljeni. Pentagon istodobno tvrdi da neki ugledni članovi vlade Saddama Husseina bježe u susjedne zemlje, a, da su - kako izgleda - neke vojne postrojbe spremne na predaju pa čak i na borbu protiv snaga odanih Saddamu Husseinu.

Amerikanci podržavaju predsjednika Busha

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci u velikoj većini podržavaju nakanu predsjednika Busha da uporabi silu za svrgavanje Saddama Husseina. U odvojenim anketama, koje su nakon jučeranjeg predsjednikovog obraćanja naciji, proveli američki mediji od 66 do 71 posto ispitanika podržalo je predsjednikovu odluku da pokrene vojnu akciju ako Saddam Hussein ne pristane na ultimatum.

Blairu dobio podršku parlamenta

Britanski parlament je dao zeleno svjetlo premijeru Tonyu Blairu da pošalje britanske vojnike u vojne operacije za razoružavanje Iraka. Parlament je glasovao u utorak kasno navečer i s većinom u omjeru tri na prema jedan dao dopuštenje premijeru da uporabi – kako je rečeno – sva neophodna sredstva za razoružanje Iraka. Ovakav rezultat trebao bi ojačati položaj premijera Blaira koji se morao dosta truditi da bi zataškao revolt među članovima njegove Laburističke stranke. Na kraju je jedna trećina laburističkih zastupnika glasovala protiv premijera, a trojica ministara su dali ostavke.

Francuska nudi pomoć

Francuska je sugerirala da bi bila spremna pomoći Sjedinjenim Državama u slučaju da Irak napadne američke snage kemijskim i biološkim oružjem. Francuska, koja se snažno protivi vojnoj akciji protiv Iraka, objavila je novu politiku u utorak samo nekoliko sati nakon što je francuski ambasador pri Sjedinjenim Državama izjavio za CNN da bi, ukoliko Irak izvede kemijski ili biološki napad, to potpuno promjenilo situaciju. Bijela kuća je priopćila da se radi o značajnom komentaru, ali se administracija predsjednika Busha nada da se takvo što nikada neće dogoditi. Američki vojni zapovjednici vjeruju da jedinice iračke Republikanske garde možda imaju kemijsko oružje te da su ga možda spremne uporabiti.

Powell: 45 zemalja uz SAD

Državni tajnik - Colin Powell - izjavio je da 45 zemalja podržava Sjedinjene Države i čini koaliciju koja bi uskoro mogla krenuti u rat protiv Iraka. U Državnom tajništvu kažu da će veličina koalicije poznate kao Koalicija za trenutno razoružavanje Iraka biti otprilike jednaka onoj iz Zaljevskog rata 1991. godine. 30 od 45 zemalja navedeno je u Državnom tajništvu, a preostalih 15 spremno je sudjelovati u koaliciji, ali za sada ne želi da se javno imenuju.

Sjedinjene Države su priopćile da su razočarane neodlučnošću Kanade i Meksika da podrže vojnu akciju protiv Iraka. Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio da je za žaljenje to što se najbliži američki saveznici ne slažu s hitnom potrebom da se pokrene akcija.

Simbolični sastanak Vijeća sigurnosti

Sedmorica ministara vanjskih poslova, uključujući šefove diplomacija Rusije. Njemačke i Francuske, danas će sudjelovati na sastanku Vijeća sigurnosti koji će imati uglavnom simbolično značenje pred istek američkog ultimatuma Saddamu Husseinu. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da neće sudjelovati na tom skupu jer – kako je rekao – ne vidi niti jedan konkretan razlog koji bi tražio njegovu nazočnost. Glavni inspektor za iračko oružje Hans Blix izjavio je da je nadolazeći rat “tužan trenutak”, ali je dodao da su svi djelatnici svjetske organizacije sigurno evakuirani iz Iraka.

Turska vlada će danas – kako se očekuje – parlamentu podnijeti na glasovanje mjeru kojom bi se Sjedinjenim Državama dopustilo korištenje turskog zračnog prostora u slučaju rata s Irakom. Predstavnici turske vlade vjeruju da će sporazum biti postignut. Državni tajnik Colin Powell izjavio je, u međuvremenu, da bi Washington mogao ponuditi Ankari dio paketa ekonomske pomoći koji nije realiziran, jer je turski parlament glasovao protiv razmještanja američkih vojnika u toj zemlji.

Kurdske oporbene skupine na sjeveru Iraka pristale su staviti svoje postrojbe pod američko zapovjedništvo u slučaju rata. Američki izaslanik pri iračkoj oporbi izjavio je da će koalicijske snage preuzeti kontrolu nad gradovima Kirkuk i Mosul što je umanjilo tursku bojazan da će to naftom bogato područje doći pod kontrolu iračkih Kurda. Ankara se boji da bi irački Kurdi mogli proglasiti neovisnost nakon rata što bi moglo dovesti do pobune među Kurdima u Turskoj.

FBI nadzire iračke simpatizere

Predstavnici administracije predsjednika Busha, izjavili su pred senatskim Odborom za vanjske poslove, da bi teroristi mogli pokrenuti osvetničke napade u Sjedinjenim Državama zbog vojne akcije protiv Iraka. FBI, kako je rečeno, nadgleda potencijalne iračke simpatizere koji se nalaze na američkom teritoriju. Tijekom svjedočenja se čuo i podatak da su Sjedinjene Države diljem svijeta zamrznule više od 120 milijuna al-Qaidinih dolara.

Gradske vlasti New Yorka započele su s primjenom sveobuhvatnog sigurnosnog plana za spriječavanje terorističkih napada tijekom rata s Irakom. Dodatne policijske ophodnje razmještene su oko vladinih zgrada, hotela, mostova, tunela, stranih konzulata, Wall Streeta i nekih crkava. Plan nazvan “Operacija Atlas” koštat će pet milijuna dolara - tjedno.

Meksiko je priopćio da će razmjestiti 18 tisuća vojnika duž svojih granica i oko strateških objekata kao što su zračne luke te kopneni i morski granični prijelazi. Australija, s druge strane, ne uviđa potrebu za pojačanom sigurnošću. Australija je uputila dvije tisuće vojnika u područje Perzijskog zaljeva kako bi se priključili američkim i britanskim vojnicima.

Nekoliko iračkih državljana podiglo je tužbu u Belgiji protiv američkih dužnosnika koji su bili uključeni u Zaljevski rat 1991. godine. Među okrivljenima su državni tajnik Colin Powell i bivši predsjednik George Bush. Američki dužnosnici se okrivljuju da su odgovorni za incident iz veljače 1991. godine kada su američke snage greškom bombardirale civilno sklonište. Tom prilikom poginulo je 400 osoba, uglavnom žena i djece.

Iz Hollywooda vijest da će se ovogodišnja dodjela nagrade Oscar održati prema planu, ali bez tradicionalnog fotografiranja i intervjuiranja filmskih zvijezda na crvenom tepihu prilikom ulaska u dvoranu. Organizatori kažu da je taj dio manifestacije otkazan jer su glumci priopćili da bi se osjećali nelagodno pozirajući za kamere u trenucima dok su se nadvili ratni oblaci. Show bi, međutim, mogao biti odgođen ako televizijska mreža ABC bude dala prioritet izvještavanju o ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG