Linkovi

Američki komični ekstremi u izražavanju političkih naklonosti ili nesklonosti (20/3/03) - 2003-03-19


Bilo da prosvjeduju razgolićeni ili da «francuske krumpiriće» preimenuju u «slobodarske krumpiriće», Amerikanci imaju tradiciju dostizanja komičnih ekstrema u izražavanju svojih političkih naklonosti ili nesklonosti.

Kada je prošlog tjedna jedan kongresni zastupnik iz Ohia potaknuo preimenovanje pomfrita u kongresnim restoranima, bila je to tek prva salva u globalnoj bitki hranom.

Jedan je francuski web sajt odmah uzvratio, pozivajući svoje korisnike da u Bijelu kuću pošalju perece, očigledno podsjećajući na slučaj kada se predsjednik Bush onesvijestio i udario glavom u stol, prošle godine u siječnju, nakon što mu je u grlu zapeo komad pereca.

Ovaj tjedan, istim se motivom poslužio još jedan web sajt, - nazvan bretzelforbush.com -, koji po cijeni od 7 i pol dolara prodaje vrećice pereca koje će, tako tvrdi, isporučiti u Bijelu kuću.

Mnogima, posebice strancima, to može izgledati djetinjasto, pa čak i šašavo, ali Amerikanci uživaju u komičnoj strani političkog teatra – valja se samo prisjetiti svih magarećih i slonovskih maski, slamnatih šešira i drugih stvari koje na sebe stave sudionici godišnjih stranačkih konvencija bilo Demokratske ili Republikanske stranke.

Osim bojanja lica u crveno, bijelo i plavo, u još jednom javnom načinu iskazivanja ponosa i podrške nacionalnoj zastavi, ovih dana se mogu vidjeti još neki komičniji oblici izražavanja patriotizma.

Recimo – pribor za predaju Iračana! Naime, ako se uzme u obzir vojna sila s kojom će se sučeliti iračka vojska, tamošnjim vojnicima moglo bi ponestati bijelih zastavica. Za samo deset dolara, svatko može sponzorirati slanje paketića za predaju u Irak, u kojemu se nalazi bijela zastavica i bedž s natpisom «Predajem se!». Njujorška kompanija Slycraft, koja prodaje te paketiće, kaže da je prvih 400 već poslano anonimno u stožer Saddama Husseina.

Tu je i sapun s likom Saddama Husseina – jedan od sapuna koji vise na uzici. Navodno je spomenuti artikl osobne higijene posebice popularan među pripadnicima vojske, njihovim obiteljima i prijateljima. Kad smo već kod sapuna, tu je i jedan nazvan «Upozorenje na opasnost od terrora», izrađen u pet boja kojima su šifrirani stupnjevi opasnosti od terorističkih napada. Inače, američki patriotizam ima određenu slabost prema sapunima. Prošle godine, tvrtka koja proizvodi jednu od najpoznatijih marki sapuna, Ivory, izradila je u Washingtonu skulpturu Uncle Sama, visoku gotovo dva metra, a izrađenu od 44 tisuće komada sapuna Ivory.

Od cvjetne miroljubivosti hipija dijeli nas preko tri desetljeća, pa je i «flower power» danas drugačiji nego što je bio u vrijeme Vijetnamskog rata. Danas cvjećarska kompanija FTD prodaje cvjetne aranžmane inspirativnih naziva, koji bi trebali bodriti moral primalaca – recimo bukete karanfila, nazvane «Unity», - jedinstvo -, ili crveno-bijelo-plavi aranžman u kojemu se nalazi i mali plišani medvjedić, nazvani «Hug Freely», odnosno «slobodno me zagrli».

Za one kojima cvijeće, sapuni ili prženi krumpirići nisu dovoljno jaka izjava patriotizma, nudi se i malo drastičniji način izražavanja domoljubnih osjećaja. Internetska kompanija rječitog naziva DogPoopy.com nudi na prodaju plastično obličje psećih ekstremenata koje isporučuje iračkom veleposlanstvu ili bilo kojem drugom veleposlanstvu za koje naručilac smatra da zaslužuje tako snažnu patriotsku poruku.

XS
SM
MD
LG