Linkovi

Saddam Hussein mora napustiti Irak (19/3/03) - 2003-03-19


U svom obraćanju naciji glede iračke krize predsjednik George W. Bush je rekao da Saddam Hussein i njegovi sinovi moraju napustiti Irak u roku od 48 sati te da će se, ukoliko oni odbiju to učiniti, sučeliti s vojnom akcijom čiji će početak odabrati američka strana. Sigurnost svijeta zahtijeva da se Iraq razoruža, a Saddam Hussein ukloni s vlasti u ovom trenutku. Obavještajni podaci američke i drugih vlada ne ostavljaju nimalo sumnje u to da irački režim i dalje posjeduje i krije najsmrtonosnija oruža ikada proizvedena. Saddam Hussein je već koristio oružja masovnog uništavanja protiv iračkih susjeda te protiv vlastitih gradjana. On je, takodjer, pomagao i obučavao teroriste te im je pružao utočište. Sjedinjene će Države, zajedno sa svojim saveznicima, ukloniti Saddama Husseina s vlasti zbog toga što će, kako je to rekao gospodin Bush:”…rizik od ne poduzimanja nikakvih koraka biti daleko veći. Za godinu ili pet godina Irak će imati mnogo veću mogućnost da naudi svim slobodnim zemljama.”

Već više od jednog desetljeća Sjedinjene Države i ostale zemlje strpljivo su pokušavale razoružati Saddama Husseina na miran način, bez sukoba. Nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991.godine, Saddam je obećao da će obznaniti i uništiti svo svoje oružje za masovno uništavanje. Od tog vremena, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je više od 10 rezolucija koje pozivaju Saddama Husseina da se razoruža. Na stotine je inspektora za kontrolu naoružanja bilo poslano u Irak da kontrolira taj proces, ali dobra volja, koju su pokazale Sjedinjene Države zajedno sa saveznicima, nikada nije bila uzvraćena. Kao što je to predsjednik Bush rekao:” Pokušaji da se irački režim razoruža mirnim putem propadali su jedan za drugim i to zbog toga što mi nemamo posla s miroljubivim čovjekom!”

Saddam Husseina je prevario i prkosio svijetu po posljednji put. Predsjednik Bush je naglasio :” Sjedinjene Države i druge zemlje nisu zaslužile ili izazivale takvu prijetnju, ali učinit ćemo sve što možemo da je otklonimo. Umjesto da budemo dovedeni do tragedije mi ćemo ići ka sigurnosti. Prije nego se tragedija dogodi, prije nego bude kasno išta učiniti, ta će prijetnja biti uklonjena!”

XS
SM
MD
LG