Linkovi

Rossin: SAD su razočarane pozicijom hrvatske vlade u iračkoj krizi (19/3/03) - 2003-03-19


Veleposlanik SAD u Hrvatskoj Lawrence Rossin razočaran je hrvatskom odlukom da ne podrži koalicijsku vojnu akciju protiv režima Saddama Husseina. Gospodin Rossin vjeruje da će odluka imati posljedica na hrvatsko-američke odnose.

"Razočaran sam pozicijom hrvatske Vlade" - komentirao je veleposlanik Lawrence Rossin vladinu odluku o nepodržavanju savezničkih napada na Irak. U razgovoru za tjednik Globus rekao je da je, propuštajući mogućnost jačanja partnerstva s koalicijom država koje vode SAD, "Vlada odlučila igrati samozatajno i odabrala da ne želi biti dio koalicije."

Washington je početkom prošlog tjedna od Hrvatske zatražio izjašnjavanje o iračkoj krizi. Šef diplomacije Tonino Picula u petak je veleposlanika Lawrenca Rossina izvijestio da će Hrvatska ispuniti sve obaveze prema SAD, ali da "ne podržava napade koje ne odobri Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda."

Veleposlanik Rossin je u interviewu za tjednik Globus rekao da "nije točno da će moguća vojna akcija biti pokrenuta bez odobrenja Vijeća sigurnosti, bez mandata Ujedinjenih naroda."

"Sjedinjene Države i koalicija spremnih imaju mandat Ujedinjenih naroda i to u Rezolucijama 678. i 687. koje govore o korištenju 'svih potrebnih sredstava', a Rezolucija 1441. usvojena je u Vijeću sigurnosti jednoglasno, i u njoj se jasno govori da se daje 'posljednja šansa Iraku' uz 'moguće ozbiljne posljedice' ako se Irak ne razoruža. Nakon sedam tjedana pregovora svaka država u Vijeću sigurnosti, uključujući Francusku, Rusiju, Siriju, Sjedinjene Države i ostale točno je znala da postoji širok opseg mogućnosti za vojnu akciju koja se kao moguće sredstvo navodi u Rezoluciji 1441. Ovo nije jednostrana vojna akcija niti je izvan okvira Ujedinjenih naroda" - izjavio je u razgovoru za Globus veleposlanik Rossin.

Veleposlanik Rossin vjeruje da će vladina odluka ostaviti posljedice na hrvatsko-američkim odnosima. "Ne znam kakve, ali vjerujem da će ih biti. To je neizbježno" - kazao je Rossin dodajući da je vlada premijera Ivice Račana odlučila "izbjeći svoju odgovornost i igrati povučenu ulogu".

Veleposlanik Rossin rekao je da je "impresioniran izjavom predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je podržao SAD."

Državni vrh odbija komentirati ocjene američkog veleposlanika. U Uredu predsjednika rečeno je da predsjednik Stjepan Mesić ne komentira istupe stranih diplomata, a suzdržani su i vladi. Premijer Ivica Račan jučer je izrazio uvjerenje da "će prijatelji, među njima i SAD, s kojima Hrvatska ima i želi imati prijateljske odnose, razumjeti poziciju u kojoj je Hrvatska nalazi".

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu temu poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG