Linkovi

Grdešić: Hrvatska nije okrenula leđa Americi (19/3/03) - 2003-03-19


“Hrvatsko-američki odnosi su odlični” – izjavio je za Glas Amerike hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić. Hrvatski diplomat tvrdi da “Hrvatska Sjedinjenim Državama nije okrenula leđa kada je u pitanju borba protiv terorizma i razoružanje Iraka.”

Ono što je u krizi s Irakom problem za hrvatsku vladu – kaže veleposlanik Grdešić – je kako osigurati razoružanje iračkog režima. Službeni Zagreb smatra da to treba učiniti samo uz potporu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američki ambasador u Hrvatskoj, Lawrence Rossin, rekao je da ga je izostanak podrške razočarao, pogotovo stoga što dosadašnje rezolucije Ujedinjenih naroda daju mandat za vojnu intervenciju protiv Saddama Husseina. Gospodin Rossin je najavio da su posljedice po odnose između Zagreba i Washingtona – neizbježne.

No, hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama očekuje pak da će se “odlični odnosi nastaviti jer se temelje na zajedničkim vrijednostima.”

Ivan Grdešić: Ono što očekujemo je da obje strane ozbiljno i s uvažavanjem dosadašnjeg partnerstva govore o budućim zajedničkim akcijama, i u borbi protiv terorzima i u rješavanju iračkog pitanja. U tom smislu, mislim da se stav Hrvatske može razumjeti, s obzirom na njezinu posebnu osjetljivost kada je u pitanju organizacija Ujedinjenih naroda.

Kako tvrdi naš sugovornik, ta osjetljivost postoji zbog toga što je “hrvatska i unutrašnja i vanjska politika snažno povezana s kredibilitetom svjetske organizacije.” Kao primjer, gospodin Grdešić navodi mirovne misije koje su bile u Hrvatskoj te sud u den Haagu. “Tu leži politička razlika između naše dvije zemlje” – objašnjava hrvatski diplomat.

Kako će se izostanak izravne hrvatske podrške odraziti na američko-hrvatsku vojnu suradnju, pogotovo na šanse za pristup NATO savezu? U Dubrovniku je prošli mjesec parafiran sporazum između Hrvatske, Makedonije i Albanije o zajedničkim naporima u vezi ulaska u Sjeverno-atlanstki savez. Dokument o suradnji te tri zemlje s Amerikom na polju obrane – nazvan Jadranska povelja – trebao je krajem mjeseca biti potpisan u Washingtonu.

Upitali smo veleposlanika Grdešića hoće li, s obzirom na najnoviji razvoj situacije, doći do planiranog potpisivanja?

Ivan Grdešić: Mi smo već i prije ovog događaja razgovarali o terminu, on nije definiran. Kada smo zajednički planirali to potpisivanje, mislilo se da bi to bilo moguće krajem ovog mjeseca. Razvoj događaja oko Iraka i u Ujedinjenim narodima je to odgodio. Za sada nemamo nikakav termin, a da tako kažem nismo ga niti imali. Kako će se to razvijati, teško mi je reći. Termin će predložiti Državno tajništvo, obzirom na svoje obveze koje će sada biti iznimno velike.

Veleposlanik Grdešić smatra da na pitanju iračke krize “bilo kakvo zaoštravanje u odnosima između dvije zemlje nije neophodno, i ne bi bilo u skladu s onim što je pred nama i u skladu s onim što smo do sada zajednički učinili.”

Na kraju razgovora, hrvatski veleposlanik u Washingtonu je rekao: "Nadam se da će rat i operacija biti brza i uspješna. Da će se pokazati efikasnom u smislu uspješnog završetka i što manje žrtava. Hrvatska je vlada obećala da će svoje ispuniti odgovornosti, u smislu zahtjeva američke strane i partnerstva koje je tu postavljeno."

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu temu poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG