Linkovi

Hrvatska vlada ne odstupa od obveza prema Sjedinjenim Državama (18/3/03) - 2003-03-18


Hrvatska neće podržati rat protiv Iraka kojeg bi SAD povele bez odobrenja UN-a. Visoki vladin dužnosnik sinoć je novinarima u Banskim dvorima ponovio da vlada podržava samo vojnu akciju dogovorenu u Vijeću sigurnosti. Dodao je da je Hrvatska i u "pet do 12" očekivala suglasnost u UN, ali da ta opcija očito više nije moguća.

Na zahtjev američke strane koja je zatražila izjašnjavanje Zagreba o iračkoj krizi, hrvatsko je stajalište jos u petak veleposlaniku Lawrencu Rossinu prenio šef diplomacije Tonino Picula. Američkom veleposlaniku tom je prilikom rečeno da Hrvatska ne odustaje od obveza koje je preuzela prije dvadeset dana. Pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti 14-41, Vlada je 26. veljače udovoljila američkom zahtjevu za korištenjem zračnog prometa za prelete, te za slijetanje i punjenje gorivom civilnih transportnih aviona na hrvatskim aerodromima.

Državni vrh jedinstven je oko stavova o iračkoj krizi, a domaćoj javnosti iznijet će ga sa, sve izvjesnijim, početkom rata. I sve stranke vladajuće koalicije slažu se da napad na Irak trebaju odobriti Ujedinjeni Narodi, a najjača opozicijska stranka HDZ jedina je koja bezuvjetno podržava SAD.

Zbog iračke krize jučer poslijepodne otkazan je dvodnevni posjet premijera Ivice Račana Velikoj Britaniji. Vladin Ured za informiranje potvrdio je da premijer danas neće otputovati u London. "Medjusobnim dogovorom hrvatske i britanske strane," stoji u vladinu priopćenju, "posjet je zbog iračke krize odgodjen za pogodnije vrijeme."

XS
SM
MD
LG