Linkovi

Bush: 'Saddamu Husseinu 48 sati da napusti Irak' (18/3/03) - 2003-03-18


U svom obraćanju naciji, predsjednik Bush je Saddamu Husseinu i njegovim sinovima dao rok od 48 sati da napuste Irak ili će se sučeliti s invazijom koju će predvoditi Sjedinjene Države. Predsjednik Bush je, napominjući da se 250 tisuća američkih vojnika nalazi na njihovim granicama, poručio Iračanima – Dan vašeg oslobadjanja je blizu!

Predsjednik Bush je objavio ovaj ultimatum nakon što saveznici u Ujedinjenim Narodima nisu htjeli podržati njegov zahtjev za usvajanjem rezolucije kojom bi se dala ovlast za vojnu akciju u cilju razoružavanje Iraka. On je, isto tako, istaknuo svoje razočaranje što Ujedinjeni narodi nisu stali uz Sjedinjene Države.

Prije samog govora, predsjednik je povećao razinu opasnosti od terorističkih napada označivši je visokom, što znači da je ostao još samo jedan stupanj do najviše razine opasnosti. Govoreći zašto baš sada treba ići u rat i zašto uopće ići u rat, što se mnogi Amerikanci pitaju, predsjednik je objasnio da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništavanje koje može podijeliti s teroristima, zatim da je to čovjek koji mrzi Sjedinjene Države, te da predstavlja destabilizirajuću snagu na Srednjem Istoku. “Umjesto da doživimo tragediju, mi ćemo pojačati našu sigurnost” – poručio je gospodin Bush iz Bijele Kuće.

“I svijet i Sjedinjene Države već godinama čekaju da se Irak razoruža od oružja masovnog uništavanja. Ujedinjeni Narodi su poslali i svoje inspektore za kontrolu oružja, ali dobra volja nije uzvraćena dobrim u Bagdadu. Inspektorima svjetske organizacije je često prijećeno, bili su prisluškivani. … Nema sumnje da Irak ima oružja za masovno uništavanje. Irak je, isto tako, pružio utočište teroristima, a u toj su se zemlji teroristi mogli i obučavati, uključujući i pripadnike al-Qaide. No, ova će opasnost biti uklonjena dok nije kasno. Sjedinjene Države su radile s Ujedinjenim Narodima, htijući sve riješiti mirnim putem. Još početkom devedesetih godina, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda usvojilo je rezolucije koje su ovlastile uporabu sile ukoliko Irak bude posjedovao oružje za masovno uništavanje. Te su rezolucije još uvijek na snazi. Medjutim, Irak se ne želi razoružati sve dok je Saddam Hussein na vlasti. Saddam Hussein je sve pozive da napusti vlast odbijao,” – rekao je predsjednik Bush da bi nakon toga poslao izravnu poruku u Bagdad:

“Saddam Hussein i njegovi sinovi moraju napustiti Irak u roku od 48 sati ili će se sučeliti s vojnom akcijom čiji ćemo početak mi odrediti. Isto tako, poručujem Iračanima da mi ne ratujemo protiv njih, nego da im želimo pomoći kako bi živjeli u slobodi. Neće više biti misterioznih ubojstava, silovanja, mučenja, zatvaranja. … Kasno je za Saddama da ostane na vlasti, ali nije kasno za stanovnike Iraka za dobiju slobodu. Pozivam sve iračke vojnike da se ne bore u korist umirućeg režima. Nemojte uništavati naftna polja i postrojenja, jer nafta pripada iračkom narodu. Ratni će zločini biti kažnjeni, a svaka uporaba zabranjenog oružja bit će ratni zločin.”

Predsjednik Bush je govorio i o mogućnosti terorističkih napada naglašavajući da se oni mogu spriječiti, ali da su mogući: “Sjedinjene Države razumiju cijenu sukoba i mi smo spremni vojno djelovati. Istodobno, Saddam Hussein i teroristi mogu pokušati s terrostičkim napadima. … Mi činimo sve na zaštiti naših gradjana i objekata. Naredio sam uvodjenje dodatnih sigurnosnih mjera, osobito u pomorskim i zračnim lukama. Svaki pokušaj napada na Sjedinjene Države će propasti. Mi smo ljudi mira i mi se ne plašimo nikakvih prijetnji.”

Predsjednik je obećao da će Sjedinjene Države osigurati hranu, lijekove i ostalu potrebnu pomoć kako bi se Irak mogao oporaviti nakon rata.

“Sigurnost svijeta zahtijeva da se Saddam Hussein razoruža sada, u ovom trenutku. Sjedinjene Države, takodjer, rade i na uspostavi mira i stabilnosti na čitavom području Srednjeg Istoka. Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima, večeras preuzimaju svoju odgovornost” - istaknuo je na kraju svog obraćanja naciji američki predsjednik George W. Bush.

******

Govor predsjednika Busha naciji dolazi nakon što je veleposlanik Britanije pri ujedinjenim Narodima najavio da Washington, London i Madrid neće tražiti odobrenje Ujedinjenih Naroda za uporabu sile protiv Iraka.

Državni tajnik Colin Powell kaže da će se ultimatum o izgnanstvu odnositi i na Saddama Husseina i na druge iz njegove vladajuće vrhuške.

******

U Bagdadu, irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri odbacio je poziv Saddamu Husseinu da ode u izgnanstvo. Kako je rekao, jedini način da se izbjegne rat je da predsjednik Bush odstupi sa svog predsjedničkog položaja.

******

U međuvremenu, glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan kaže da je praktički izgubio svaku nadu za mirnu nagodbu, te je naredio uposlenicima svjetske organizacije da napuste Irak. Nekoliko drugih zemalja također je zatvorilo svoja veleposlanstva i pozvalo diplomate kući. Irački civili, pak, pomiču se prema kurdskoj enklavi, na sjeveru zemlje, koju štite američke i britanske zračne ophodnje.

******

Britanski premijer Tony Blair danas će od parlamenta zatražiti odobrenje za vojnu akciju protiv Iraka. Međutim, čelnik njegove Laburističke stranke u Zastupničkom domu parlamenta, Robin Cook, dao je ostavku u znak prosvjeda zbog mogućeg rata.

******

Australski premijer John Howard objavio je da će njegova zemlja sudjelovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Iraka, koju će voditi Sjedinjene Države. Kanada, međutim, kaže da neće sudjelovati bez odobrenja Ujedinjenih Naroda.

******

Turska vlada objavila je da će poduzeti hitnu akciju da omogući Sjedinjenim Državama korištenje njezinih vojnih baza i zračnog prostora u slučaju izbijanja rata protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG