Linkovi

Wall Street očekuje u Iraku brzu pobjedu (18/3/03) - 2003-03-18


Investitori na Wall Streetu uvjereni su da će američko-britanski napad na Irak biti brza pobjeda, koja će stabilizirati svjetsko tržište nafte. Rezultat tog povjerenja donio je jučer povećanje vrijednosti dionica uz objašnjenje da je ovo dobar trenutak za njihovu kupovinu, nadajući se da će rat protiv Iraka biti brz i uspješan.

Industrijski pokazatelj Dow Jones tako je jučer ostvario najbolji radni dan u posljednjih pet mjeseci, a i europske burze, koje su dan počele s negativnim predznakom, uskoro su počele pratiti njujoršku burzu, pa je prvi ovotjedni radni dan okončan sa značajnim porastom vrijednosti dionica.

Istodobno, na Wall streetu su cijene nafte pale na najnižu razinu u posljednjih pet tjedana. Analitičari smatraju da će se tržište ponašati kao i 1991.godine, kada su cijene nafte pale za 40 posto s početkom prvog rata u Perzijskom zaljevu. Do ovakve situacije dolazi u trenutku kada američki vozači, prema podacima Ministarstva za energiju, plaćaju najveće cijene za benzin ikada zabilježene.

Uglavnom, barel nafte iz Sjevernog mora prodaje se na svjetskom tržištu za 29 dolara i 30 centi, dok je na američkoj burzi barel nafte 34 dolara i 65 centi. To znači da je cijena snižena za čak 73 centi.

XS
SM
MD
LG