Linkovi

Blair: 'Ishod iračke krize oblikovat će međunarodnu politiku za sljedeću generaciju' (18/3/03) - 2003-03-18


Britanski primjer je izjavio kako će ishod iračke krize odrediti oblik međunarodne politike za sljedeću generaciju. Ovo je gospodin Blair izjavio danas pred Parlamentom gdje je sučeljen sa žestokim protivljenjem iz svoje Laburističke stranke zbog odluke da se Britanija pridruži Sjedinjenim Državama vojnim operacijama Sjedinjenih Država protiv Iraka. Britanski je premijer izjavio kako je ulog mnogo veći od razoružavanja Saddama Husseina, te da će ishod toga odrediti kako će se Britanija i svijet sučeljavati s ključnim sigurnosnim pitanjima. Očekuje se da će mnogo Laburista glasovati protiv ove vladine odluke. Međutim, očekuje se da će veći dio laburista i konzervativaca pružiti podršku premijeru Blairu. U međuvremenu su još dva britanska dužnosnika podnijela ostavke.

*** Inspektori za kontrolu naoružanja Ujedinjenih naroda povlače se iz Bagdada. 56 inspektora i oko 80 pripadnika pomoćnog osoblja danas su zrakoplovom napustili Bagdad. Glavni tajnik Kofi Annan naložio je jučer svom osoblju Ujedinjenih naroda da se evakuira iz Iraka. Gospodin Annan je također prekinuo tzv. program 'hrana za naftu' kojim se Iraku omogućuje da može prodati određenu količinu sirove nafte, ali od tako zarađenog novca može samo kupovati hranu, lijekove i druge zalihe koje nemaju vojnu namjenu. Irak je kritizirao ovu odluku glavnog tajnika, izjavivši da je gospodin Anann popustio pod pritiskom Washingtona. Irak su počeli napuštati i neki strani novinari, a jedan broj zemalja objavio je zatvaranje svojih veleposlanstava u Bagdadu.

***

Francuska i Rusija kritiziraju američki ultimatum Saddamu Husseinu. Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao da je rat protiv Iraka neopravdan i da bi doveo u opasnost stabilnost svjeta i budućnost Srednjeg istoka. Međutim, francuski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je izjavio za televizijsku postaju CNN da bi moglo doći do velikih promjena, bude li Saddam Hussein koristio kemijsko ili biološko oružje protiv snaga koje bi predvodile Sjidnjene Države. Iz Kremlja je priopćeno da je ruski predsjdnik Vladimir Putin telefonski razgovarao s predsjednikom Bushom i izrazio svoje razočaranje ultimatumom. Međutim dvojica čelnika su se složila da ostanu i dalje u kontaktu glede međunarodnih pitanja. Očekuje se da će ministri vanjskih polsova Rusije, Njemačke i Francuske večeras stići u New York kako bi sudjelovali na sutrašnjem zasjedanju Vijeća sigurnosti. Vijeću bi se sutra trebao obratiti i glavni inspektor svjetske organizacije za kontrolu naoružanja Hans Blix.

XS
SM
MD
LG