Linkovi

Saddam Hussein odbija  američki ultimatum da ode u izgnanstvo (17/3/03) - 2003-03-17


Irački predsjednik Saddam Hussein odbio je američki ultimatum da ode u izgnanstvo kako bi izbjegao rat. Takvu je izjavu dao irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri nakon što je iračka televizija prenijela riječi Saddama Husseina koji je rekao da je njegova zemlja nekad imala oružja masovnog uništenja, ali ne više.

Predsjednik Bush večeras će se obratiti naciji te iznjeti ultimatum Saddamu Husseinu. Prethodno su Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska objavile da neće podnijeti na glasovanje prijedlog nove rezolucije o razoružavanju Iraka kojom bi se odobrila uporaba sile protiv Iraka. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da Ujedinjeni narodi nisu uspjeli nametnuti provođenje vlastitih zahtjeva o razoružavanju Iraka.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan naložio je inspektorima za oružje i drugim djelatnicima svjetske organizacije da odu iz Iraka. Velik broj zemalja zatvorio je svoja veleposlanstva te savjetovao svoje državljane da odmah napuste tu zemlju. Irački civili su počeli napuštati naselja na sjeveru Iraka te se kreću ka kurdskoj enklavi na sjeveru Iraka koja se nalazi pod zračnom zaštitom američkih i britanskih zrakoplova. Ujedinjeni narodi su povukli i promatrače iz razvojačene zone u pograničnom području između Kuvajta i Iraka.

XS
SM
MD
LG