Linkovi

SAD savjetovale inspektorima u Iraku da se povuku (17/3/03) - 2003-03-17


Sjedinjene Države su savjetovale Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da povuče svoje inspektore iz Iraka.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei izjavio je da je kasno sinoć dobio upozorenje Sjedinjenih Država da pripremi povlačenje inspektora iz Iraka. Glasnogovornik Mark Gwozdecky kaže da još nije donesena odluka o njihovom odlasku te da će se pričekati napuci koji će biti doneseni na današnjem sastanku Vijeća sigurnosti.

No gospodin Gwozdecky je potvrdio da je Međunarodna agencija za atomsku energiju spremna djelovati brzo kako bi povukla inspektore i prateće osoblje iz Iraka ako izbije rat. "Već neko vrijeme imamo razrađen plan evakuacije i možemo ga brzo primjeniti u slučaju potrebe".

U posljednjih nekoliko dana broj međunarodnih inspektora u Iraku se smanjio. Većina helikoptera inspektorske misije povučena je iz Iraka jer im je otkazano osiguranje.

Britanski premijer Tony Blair sazvao je izvanrednu sjednicu vlade za kasno večeras na kojoj će razgovarati o iračkoj krizi. Britanski čelnik telefonski je razgovarao danas s predsjednikom Bushom, svega satima nakon jučerašnjeg njihovog sastanka na Azorima. Gospodin Blair je obećao da će sazvati izvanredni sastanak vlade ako propadnu napori za usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti o Iraku.

Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za iračko oružje Hans Blix također je dobio upozorenje Sjedinjenih Država da povuče svoje inspektore iz Iraka. Sjedinjene Države i Britanija započele su s evakuacijom dijela diplomatskog osoblja iz Kuvajta i Izraela te savjetuju svoje državljane da ne putuju u tu regiju. Kina je započela s povlačenjem svojih diplomata iz Bagdada dok se Rusija kao i Njemačka savjetuje svoje državljane da napuste Irak.

Rusija, Francuska i Kina su objavile da nema nikakvih izgleda da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasovati o novoj rezoluciji kojom bi se odobrila uporaba vojne sile protiv Iraka. Predsjednik Bush je rekao da danas istječe rok za sve daljnje diplomatske akcije glede razoružavanja iračkog režima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da kriza mora biti rješena mirnim putem. Prema rječima ruskog čelnika rat s Irakom bi bio greška s teškim posljedicama. U Parizu, francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin ponovio je da Francuska ne može prihvatiti niti jednu rezoluciju u kojoj se daje ultimatum koji bi vodio ka automatskoj uporabi sile.

Novi kineski šef diplomacije Li Zhaoxing izjavio je u Pekingu da kriza treba biti rješena dijalogom te da treba poduzeti sve napore kako bi se izbjegao rat. Britanski premijer Tony Blair je rekao da današnja zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti predstavlja posljednju priliku za snažnu i jedinstvenu poruku da će Irak biti razoružan silom ako nastavi prkositi međunarodnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG