Linkovi

Iz tiska: Otac, sin i rat u Iraku (17/3/03) - 2003-03-17


U pregledu američkog tiska zavirili smo u nekoliko tjednika koji upravo danas izlaze u prodaju:

Time pod naslovom “On tada nije poštivao našu vojsku” donosi članak o ocu i sinu Bushu, 41. i 43. američkom predsjedniku. “Kada predsjednik broj 43 kaže predsjedniku broj 41 – ne brini – onda predsjednik broj 41, George Bush stariji kaže – moj je posao, kao oca, da se brinem! Stariji predsjednik Bush je možda jedina osoba na planetu koja može razumjeti aktualnog predsjednika i svog sina u trenucima kada se odlučuje o pokretanju rata – ističe Time.

“To je najteža odluka koju predsjednik mora donijeti – poslati američke sinove i kćeri tamo gdje im netko može nauditi” – ističe George Bush stariji i dodaje kako, noć prije nego su američki vojnici krenuli u Panamu u akciju, jednostavno nije mogao pokrenuti ruke i vrat. “Bio sam izložen većem pritisku i brizi za te vojnike, nego za samog sebe kada sam bio u ratnim akcijama” – kaže gospodin Bush, inače heroj Drugog svjetskog rata.

Iz Newsweeka izdvajamo članak pod naslovom "Arogantna Imperija", u kojem se na početku ističe da će Sjedinjene Države uskoro biti u ratu s Irakom. Autor Fareed Zakaria napominje da Saddam Hussein već više od četvrt stoljeća traga za kemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem, a dokumenti dokazuju da je u tome bio i dosta uspješan. On je bojnim plinovima ubio preko 60 tisuća vlastitih gradjana 1986. godine u Halabji, pokrenuo je dva katastrofalna rata, napadajući Iran i Kuvajt … žrtvujući skoro milijun Iračana i ubivši ili ranivši više od milijun Iranaca. Ignorira brojne rezolucije Ujedinjenih naroda. Jasno je kakav je Saddam Hussein čovjek, piše gospodin Zakaria te dodaje - ali, Amerikanci su u kampanji protiv Iraka praktično – sami! Nikada nije bilo više protivnika ratne opcije, nevjerice, provokativnog javnog mnijenja … i sve to prije nego je ispaljen i jedan metak!

“Jasno je – piše autor – “da se rasprava po svijetu više uopće ne odnosi na Saddama, nego na Ameriku i njezinu ulogu u novom svijetu. Ustvari, Sjedinjene Države jedinu bezrezervnu podršku imaju u samo jednoj zemlji – Izraelu, jer u drugim zemljama većinsko stanovništvo jednostavno ne daje potporu Washingtonu. Neke vlade – da, ali ne i većina stanovništva. Ako to nije izolacija, onda ta riječ nema nikakvog značenja. Administracija predsjednika Busha je u krivu ako misli da će uspješan rat popuniti sav taj jaz koji postoji prema američkoj vanjskoj politici. Ustvari, rat u Iraku, čak i ako bude uspješan – može riješiti jedino irački problem. Ali, neće riješiti američki problem. Ono što brine ljude diljem svijeta, iznad svega, jeste to da ljudi žive u svijetu u kojem dominira jedna zemlja – Sjedinjene Države. I zato svijet postaje duboko sumnjičav prema nama, istodobno se plašeći Amerike” – ističe se u Newsweeku.

XS
SM
MD
LG