Linkovi

Bush: 'Sutra dan istine za Irak' (16/3/03) - 2003-03-16


Predsjednik Bush te premijeri Britanije i Španjolske, Blair i Jose Maria Aznar, održali su sastanak na portugalskom Azorskom otočju o situaciji glede Iraka. Analitičari promatraju ovaj summit kao posljednji u nizu pokušaja Bijele kuće da zadobije podrušku za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Iraku. Nekoliko drugih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda smatra kako ne postoji potreba da se odmah krene u rat.

Nakon današnjeg summita trojica čelnika održala su zajedničku tiskovnu konferenciju na kojoj je predsjednik Bush izjavio kako bi konačna odluka trebala biti donesena sutra. "Zaključili smo da je sutra trenutak istine za cijeli svijet. Mnoge su zemlje izrazile svoju predanosti miru i sigurnosti i sad moraju pokazati tu predanost miru i sigurnosti na jedini djelotvoran način, uz podršku trenutačnom i bezuvjetnom razoružavanju Saddama Husseina. Irački diktator i njegova oružja za masovna uništavanja predstavlju prijetnju slobodnim zemljama, predstavljaju opasnost za susjede, on sponzorira terorizam i predstavlja prepreku postizanju napretka na Srednjem istoku. Desteljećima on provodi opresivnu i okrutnu politiku protiv svog naroda. Na današnji dan prije petnaest godina Saddam Hussein pokrenuo je napad kemijskim oružjem na jedno selo. U samo toj jednoj operaciji irački je režim pobio tisuće ljudi,” rekao je predsjednik Bush. "Saddam Hussein je dokazao da je sposoban za svaki zločin. Ne smijemo dopustiti da njegovi zločini zahvate cijeli svijet. Saddam Hussein ima u svojoj prošlosti masovna ubojstva, on ima oružja za masovno uništavanje".

Američki je predsjednik podsjetio da rezolucija na koju je Saddam Hussein pristao traži trenutno razoružavanje - i ako se irački režim ne razoruža sam, bit će razoružan silom. "A taj režim" - rekao je maloprije predsjednik Bush - nije se sam razoružao. "Oslobađanje Iraka neće biti kraj naše predanosti iračkom narodu. Osigurat ćemo humanitarne zalihe, brzo okončati gospodarske sankcije i raditi na što bržem oporavku iračke ekonomije. Osigurat ćemo da se prirodna bogatstva Iraka koriste tako da njihovi vlasnici imaju od toga najveću korist, a vlasnik je irački narod".

Britanski premijer Tony Blair je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako je dužnost okupljenih čelnika da se drže rezolucije Vijeća sigurnosti 1441. "Već dva i pol mjeseca uporno pokušavamo navesti Saddama Husseina da surađuje u potpunosti i bezuvjetno u skladu s tom rezolucijom. Neki sugeriraju da ne bi rebalo davati ultimatum niti odobriti uporabu sile. No istina je da bez kredibilnog ultimatuma i ovlaštenja da se koristi sila, ukoliko se taj ultimatum ne ispuni, neće doći do razoružavanja".

Britanski premijer je napomenuo da ovo što sad irački čelnik čini predstavlja igru koju on igra već dvanaest godina i da ne postoje naznake da bi ovaj puta rezultat mogao biti drugačiji.

XS
SM
MD
LG