Linkovi

Summit na Azorima - rasprava o posljednjim diplomatskim opcijama za iračko razoružanje (16/3/03) - 2003-03-16


Predsjednik Bush danas odlazi na Azore, gdje će se sastati s čelnicima Britanije i Španjolske kako bi raspravili njihov prijedlog rezolucije Ujedinjenih Naroda o Iraku. S malo šanse za usvajanje njihovog prijedloga rezolucije, pitanje koje se postavlja pred trojicu čelnika, na summitu na Azorima, jest treba li tražiti simboličko glasovanje ili krenuti u rat bez njega.

U svojem tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik Bush je rekao da pred zemljama svijeta leže "ključni dani" u kojima će pokazati hoće li djelovati kako bi provele rezolucije Ujedinjenih Naroda kojima se traži razoružanje Iraka.

"Vlade sada pokazuju je li njihova deklarativna privrženost slobodi i sigurnosti samo verbalna fraza ili uvjerenje za koje su spremne djelovati. Što se tiče vlade Sjedinjenih Država i koalicije koju predvodi, sumnje nema: mi ćemo se suprotstaviti rastućoj opasnosti kako bi se zaštitili, kako bi uklonili pokrovitelja i zaštitnika terora, te kako bi održali mir u svijetu," rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush kaže da je irački čelnik Saddam Hussein opasnost stoga što bi mogao pomoći teroristima da se domognu oružja masovnog uništavanja. Gospodin Bush kaže da Irak nije položio račune o biološkim i kemijskim agensima, uključujući iperit, toksin botulizma i sarin. Irak kaže da ne posjeduje oružja masovnog uništenja, te da poduzima korake kako bi udovoljio zahtjevima Ujedinjenih Naroda da se razoruža uništavajući projektile koji premašuju domet, koji su odredili Ujedinjeni Narodi. Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska žele da se Vijeće sigurnosti suprotstavi Iraku stoga što je tijekom proteklog desetljeća viđeno kako je neodlučnost Ujedinjenih Naroda da odlučno djeluju dovela do tragedija u Bosni, Ruandi i na Kosovu.

"Moramo shvatiti da su neke prijetnje toliko opasne, a njihove potencijalne posljedice toliko teške, da one moraju biti uklonjene čak i ako to zahtijeva uporabu vojne sile," podsjetio je gospodin Bush.

Američki predsjednik je ponovno pokušao razuvjeriti irački narod da, u slučaju rata, on nije cilj napada.

"Narod Iraka treba znati da će biti poduzete sve moguće mjere kako bi nevini životi bili pošteđeni, te kako bi se Iraku pomoglo da se oporavi od tri desetljeća totalitarnog režima. Već postoje planovi, u slučaju sukoba, za opskrbu Iračana ogromnim količinama hrane, lijekova kao i drugim neophodnim potrepštinama," rekao je predsjednik Bush.

Francuska, koja se protivi bilo kakvom vojnom ultimatumu Iraku, jučer je ponovila da trenutno ne vidi nikakvo opravdanje za uporabu sile. Zajedno s Rusijom i Njemačkom, Francuska poziva na održavanje sastanka ministara vanjskih poslova pri Vijeću sigurnosti, u utorak, kako bi se raspravljalo o najnovijem izvješću inspektora Ujedinjenih Naroda za iračko naoružanje.

XS
SM
MD
LG