Linkovi

13. godišnji banket Udruge američkih Hrvata (16/3/03) - 2003-03-16


Iako je prigoda bila svečana ni godišnji banket američkih Hrvata nije mogao izbjeći sjenu iračke krize. Obraćajući se gostima kojih se u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu okupilo oko tri stotine, kongresmen Danny Davis podsjetio je da se zemlja nalazi na rubu rata i pred velikom neizvjesnošću.

"No vi već znate sve o sukobu i borbi za demokraciju", poručio je okupljenima kongresmen Davis koji zastupa zapadni dio Chicaga u Kongresu.

Stav Hrvatske prema iračkoj krizi gostima je iznio hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić. Gospodin Grdešić je podsjetio da je Hrvatska potpisala izjavu podrške Vilniuske skupine američkoj politici prema Iraku. Nadamo se da će Vijeće sigurnosti donijeti odluku da podrži američku akciju prema Iraku, kazao je veleposlanik Grdešić.

Predsjednik Udruge američkih Hrvata, George Rudman, najavio je na banketu nove planirane aktivnosti udruge. Udruga će i ove godine u svibnju organizirati svojem redovite dane na Capitol Hillu, tijekom kojih lobira za hrvatske interese.

Između ostaloga gospodin Rudman je naglasio da je važno organizirati posjete članova Kongresa Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Stoga će Udruga tijekom Dana na Capitol Hillu, kako je rekao, posebno lobirati kod kongresmena uključenih u kongresne odbore za vanjsku politiku i proračun.

Na sinoćnjem banketu u Chicagu Udruga je ponovo, kao i prethodne godine stavila posebni naglasak na poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Glavni govornik na banketu bio je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji je upoznao okupljene sa situacijom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Čović je, također, pozvao goste da pomognu da, kako je rekao, američka administracija prepozna situaciju i položaj Hrvata u BiH između ostaloga kvalitetnim lobiranjem za bosansko-hercegovačke Hrvate.

XS
SM
MD
LG