Linkovi

Straw: Rok za razoružanje Iraka istječe (15/3/03) - 2003-03-15


Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da je rat s Irakom sada znatno vjerojatniji nego u neposrednoj prošlosti. Gospodin Straw je izjavio za britanski radio da rat nije neizbježan, ali vrijeme za razoružavanje Saddama Husseina istječe.

Predsjednik Bush, britanski premijer Tony Blair i predsjednik španjolske vlade Jose Maria Aznar sutra će na Azorskim otocima održati jednodnevni sastanak o iračkoj krizi.

Trojica čelnika razmotrit će daljnje diplomatske korake za dobijanje podrške Vijeća sigurnosti za novu rezoluciju kojom bi se Bagdadu dao konkretan rok ra razoružavanje, a sadržavala bi i prijetnja vojnom akcijom.

Većina članica Vijeća protivi se toj rezoluciji uključujući Francusku, Rusiju i Kinu koje imaju pravo veta.

******

Predsjednik Bush je optužio Saddama Husseina za brojne zločine počinjene protiv vlastitog naroda. U redovitoj tjednoj radio poruci predsjednik Bush je rekao da informacije organizacija za ljudska prava pokazuju da se – citiramo – disidenti u Iraku muče, zatvaraju, a ponekad jednostavno nestaju, otkidaju im se ruke, stopala i jezici, vade im se oči dok se članovi rodbine ženskog spola siluju pred njima.

Predsjednik Bush je rekao da je Saddam Hussein neodgovorni i brutalni diktator koji je dva puta napao svoje susjede bez provokacije – jednom Iran a drugi put Kuvajt. Napad kemijskim oružjem na Kurde u Halabji 1988. godine samo je jedan od 40 takvih napada na iračke građane, rekao je predsjednik Bush. Ovog vikenda obilježava se 15. godišnjica napada u Halabji, a predsjednik se jučer susreo s osobama koje su preživjele taj napad.

******

Novi premijer Turske, Redžep Tayyip Erdogan, odagnao je američke nade da će uslijediti brzo, ponovno glasovanje turskog parlamenta o razmještanju američkih vojnika u Turskoj za mogući napad na Irak. Gospodin Erdogan je izjavio da će se njegova vlada sastati u ponedjeljak nakon čega će podnijeti parlamentu na raspravu svoju političku platformu. Izjašnjavanje o povjerenju novoj vladi moglo bi uslijediti u drugom dijelu sljedećeg tjedna što znači da bi glasovanje o prijedlogu za razmještanje američkih vojnika bilo odgođeno za tjedan nakon toga.

******

Sjedinjene Države su uporabile teške bombardere tipa B-1 protiv dva iračka radara u području južne zone zabranjene za letenje. Ovo je prvi put da su ovi zrakoplovi korišteni za napad na ciljeve u Iraku od prosinca 1998. godine, kada su Sjedinjene Države pokrenule četverodevnu kampanju zračnih udara nakon odlaska inspektora za oružje iz Iraka.

U međuvremenu, Pentagon je naredio razmještanje ratnih brodova iz istočnog Mediterana u Crveno more kako bi došli u položaj za raketni napad na Irak preko saudijskog zračnog prostora. Ovakva odluka donesena je nakon što je Turska odbila dopustiti korištenje njenog zračnog prostora. Egipatske vlasti su izvjestile da je osam ratnih brodova, uključujući tri podmornice, danas prošlo kroz Sueski kanal, a jučer je istim putem ka Crvenom moru prošlo pet američkih brodova.

Irak je uništio još tri zabranjene rakete tipa Al-Samoud 2 dan nakon što je predao Ujedinjenim narodima izvješće o sudbini zaliha smrtonosnog bojnog otrova V-X. Bagdad je dosad uništio 68 od, kako se procjenjuje, stotinu tih raketa.

******

Ministri obrane Europske unije izjavili su da nema puno nade za izbjegavanje rata s Irakom unatoč diplomatskim naporima za mirno rješenje krize.

Europski ministri su se sastali u Ateni kako bi dogovarali zajedničku obrambenu politiku Europske unije no umjesto toga njihovim sastankom dominirala je sve veća mogućnost oružang sukoba u Iraku.

******

Danas se održava drugi dan globalnih prosvjeda protiv rata u Iraku.

U Washington je stiglo više tisuća prosvjednika koji će se okupiti ispred Bijele kuće i Ministarstva pravosuđa, a slični skupovi održat će se i u drugim američkim gradovima.

U Turskoj je prosvjedovalo pet tisuća ljudi dok se u turskim lukama iskrcava američka vojna oprema pod zaštitom policije. U Londonu stotine britanskih muslimana su se okupile pred ambasadama muslimanskih zemalja tražeći njihovo suprostavljanje ratu.

U Bagdadu, na skupovima koje je organizirala iračka vlada, tisuće Iračana su palile američke zastave poručujući kako će “obraniti Saddama Husseina.”

XS
SM
MD
LG