Linkovi

'The American Girl Place' (15/03/03) - 2003-03-15


U Chicagu, na otmjenoj Aveniji Michigan, često se vide djevojčice kako nose lutke. Razlog tome leži u činjenici da je turistički najatraktivnije odredište tog grada postalo i omiljeno mjesto za shopping za djevojčice u dobi između 7 i 12 godina.

Centar, koji tako privlači djevojčice zove se, posve prikladno, "The American Girl Place", a čitav je posvećen lutkama, njihovoj odjeći, kućama za lutke, te knjigama i glazbi namijenjenim djevojčicama. U trokatnoj zgradi ovog centra - kombinaciji trgovine, muzeja i kazališta - osim što se prodaje doslovce sve što hrani maštu djevojčica, nalazi se i restoran u kojemu djevojčice naručuju i konzumiraju jela na formalan način, kao u najotmjenijim restoranima.

Tu je i pravo kazalište, u kojemu se prikazuju djevojčicama omiljene predstave - ovih dana, to je jedan mjuzikl. Postoji čak i foto-galerija, u kojoj djevojčice mogu svoju fotografiju staviti na naslovnicu posljednjeg broja svog najomiljenijeg časopisa, "American Girl". Često, djevojčice dolaze odjevene u jednaku odjeću kakvu imaju njihove lutke. Očito, ne radi se samo o shoppingu, nego mnogo širem doživljaju.

Ova je trgovina svoj život započela kao zamisao jedne učiteljice osnovne škole, Pleasant Rowland, koja je, 1986. izradila kolekciju povijesnih lutaka s ciljem da djevojčice istodobno zabavi i pouči povijesno-kulturnom gradivu. Svaka od lutaka njezine kolekcije predstavlja jedan važan dio američke povijesti.

Recimo, Felicity predstavlja kolonijalni period, viđen kroz odjeću i opći izgled kakav bi pristajao djevojčici koja je živjela u Williamsburgu, u saveznoj državi Virginiji. Josephine je djevojčica s američkog jugozapada, točnije današnje savezne države New Mexico, 1814. godine. Kirsten je švedska imigrantkinja, Addie je mala crnica iz doba Građanskog rata, a Samantha predstavlja viktorijanski period, oko 1904. godine.

Povijesne lutke se i dalje dodaju postojećoj zbirci - najnovije su: Kit, koja predstavlja period Velike depresije, i Mollie, iz vremena Drugog svjetskog rata. Uz likove lutaka vezane su i pripovjetke iz odgovarajućeg vremena tako da djevojčice uče američku povijest, kao i kulturu i običaje ranijih vremena, kroz igru.

No, vratimo se zabavnom dijelu ovog jedinstvenog doživljaja. Dakle, djevojčice koje svojim lutkama žele pružiti više od odjeće i kuće lutaka, u ovoj neobičnoj trgovini obratit će se jednoj osobi koja pruža to "više". Vicky, kako ju zovu sve mušterije, pruža lutkama uslugu salona ljepote - frizuru i make-up! I, kad se sve to prođe, i, na kraju ode u onaj ranije spomenuti restoran, za stolom, osim mjesta za djevojčice i roditelje, postavljeno je i mjesto za lutke, s malenim tanjurićima i priborom za jelo, kao i brižljivo presavijenom majušnom salvetom. Čisto ti dođe da poželiš biti devetogodišnjakinja i uživati u svemu tome!

XS
SM
MD
LG