Linkovi

Sindikalni predstavnici splitske željezare odgodili najavljene sindikalne akcije (15/3/03) - 2003-03-15


Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić zbog obveza po drugi put je odgodio posjet splitskoj željezari, a prema riječima predsjednika Uprave željezare Jakova Miljka očekuje se da ministar gospodarstva u utorak prihvati poslovni plan nove uprave koji uz ostalo uključuje više od 14 milijuna kuna neisplaćenih radničkih plaća.

Splitska željezara koja upošljava 416 djelatnika nalazi se već mjesec i šesti dan bez struje, jer nisu uspjeli platili obveze prema HEP-u koji sežu preko 7 milijuna kuna, a radnici već sedmi mjesec nisu dobili plaću. Premda je država u željezaru utrošila 22 milijuna eura za modernizaciju, ni prošla Uprava nije uspjela tvornicu dovesti u mirne vode poslovanja, premda željezara proizvodi traženi građevinski čelik. Danas je željezara ukupno dužna preko 300 milijuna kuna, a novi predsjednik uprave Jakov Miljak nada se kako će ministar Ljubo Jurčić u utorak u Zagrebu prihvatiti poslovni plan koji je izradila nova Uprava. Po tom planu bi uz pomoć državnih jamstava, obrtnog kapitala te sredstava za isplatu radničkih plaća u roku od dvije godine željezara riješila sve dugove.

“Da bismo ostvarili ovaj naš plan potrebno je minimum 170 milijuna kuna sredstava kako bismo kasnije nastavili normalno i profitabilno poslovati. Tu su uključeni svi krediti i sve postojeće obveze, ne očekujemo da država vraća kredite niti da rješava naše obveze već to da sevisiramo iz naše proizvodnje”, kaže Jakov Miljak predsjednik Uprave Splitske željezare.

Vedran Dragičević, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju

kazao je da se najavljeni štrajk u idući ponedjeljak neće održati. Štrajk je bio planiran kako bi se skrenula pozornost na teško stanje u željezari i zaposlenih radnika bez sedam posljednjih plaća. Razmišljalo se i o blokiranju jadranske magistrale.

“Za sada štrajka neće biti barem ova dva dana sigurno dok se ne obave predviđeni razgovori u utorak Nakon srijede će se svi sindikati koji djeluju u željezari dogovoriti o daljnjim industrijskim akcijama i potrebi da ih se uopće održi”.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić koji je boravio u posjetu Splitu prema riječima sindikalnih čelnika u zajedničkom razgovoru istaknuo je kako se “željezara mora spasiti”. Prethodno je u susretu s novinarima istaknuo kako splitska željezara proizvodi čelik tehnologijom dva puta skupljom nego što je to slučaj u svijetu.

“Ne može sve dugove plaćati poreski obveznik . Želimo Uprave koje će dio dugova prenijeti na radnike, na ostale vjerovnike i na banke - to je njihov posao.Odgovor je imaju li kvalitetan program u njihovim nastojanjima da pronađu izlaz iz krize . Svi smo navikli samo stvoriti nove kredite, sebe opteretiti u poslovanju i obrnuto – sve otpisati na teret poreskih obveznika. To su priče koje su mogle vrijediti 2000.godine i 2001. To u 2003. godini više ne vrijedi” , istaknuo je potpredsjednik Vlade Slavko Linić

XS
SM
MD
LG