Linkovi

Poslijeratna obnova Iraka - sa ili bez Ujedinjenih naroda? (18/3/03) - 2003-03-15


Predsjednik George Bush nedavno je izjavio da će Ujedinjeni narodi postati irelevantni, ukoliko ne ispune preuzete obveze glede razoružavanja Iraka, pa čak i u slučaju da to znači ulazak u rat. Međutim, hoće li američka administracija nakon pobjede nad režimom Saddama Husseina zaključiti da su Ujedinjeni narodi ipak ponovno relevantni, kada se radi o poslije-ratnoj obnovi zemlje?

Predsjednik Bush je prošli mjesec izjavio da, ukoliko bude rata u Iraku, Sjedinjene Države neće biti same u dugotrajnom, kompliciranom i skupom procesu obnove te zemlje: "Obnova Iraka tražit će dugi angažman mnogih zemalja, uključujući i našu." Međutim, predsjednik Bush vrlo malo, gotovo nimalo, govori o ulozi Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka.

Freeman: Nakon rata, SAD će se ipak okrenuti UN-u

Chas Freeman bio je veleposlanik Sjedinjenih Država u Saudijskoj Arabiji tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine. On kritizira aktualnu američku administraciju zbog njene sklonosti da pokrene vojnu akciju, bez podrške Ujedinjenih naroda. On napominje da će predsjednik Bush s vremenom shvatiti da je svjetska organizacija ipak relevantna kada se bude radi o dugoj, teškoj i skupoj obnovi Iraka.

"Pošto će nam biti u interesu da prebacimo teret i uključimo međunarodnu zajednicu u rješavanje problema koje zateknemo u Iraku, pretpostavljam da ćemo se tada okrenuti UN-u s novim osjećajem nade i otkrića."

Na nedavnom briefingu u Institutu Brookings, analitičar Kenneth Pollack rekao je da bi djelovanje kroz Ujedinjene narode mogao biti koristan zbog još jednog razloga. Naime, on smatra da administracija predsjednika Busha nije uspjela uvjeriti svijet da cilj Sjedinjenih Država nije iračka nafta:

"Mislim da je od ključne važnosti da Ujedinjeni narodi budu uključeni u ove operacije kako bi se pokazalo ljudima koji žive na Srednjem istoku, građanima Iraka te ostatku svijeta da ovo nije zamišljeno kao neka puka američka okupacija Iraka."

Gospodin Pollack dodaje da bi i saveznici bili spremniji sudjelovati u operaciji svojim novčanim i vojnim doprinosom, ukoliko na čelu operacije budu Ujedinjeni narodi, a ne Sjedinjene Države.

Kirkpatrick: Ujedinjeni narodi nisu nikad bili uspješni u poslije-ratnoj obnovi

Međutim, ne slažu se svi s idejom da bi Ujedinjeni narodi trebali preuzeti neku snažnu ulogu u poslijeratnom Iraku. "Uopće nije samorazumljivo da su Ujedinjeni narodi najbolja institucija koja bi trebala preuzeti razvoj nove vlade u Iraku" - izjavila je bivša američka veleposlanica u Ujedinjeim narodima Jeane Kirkpatrick. Ona kaže da Ujedinjeni narodi nisu uspješni u poslijeratnoj obnovi država. No, u tome nitko nikad nije bio uspješan, osim - saveznika nakon drugog svjetskog rata - dodaje ona.

Sudeći po Afganistanu, Ujedinjeni narodi možda mogu imati ulogu u obnovi civilnih struktura iračkog društva. Međutim, ona sa skepsom gleda na mogućnost da Sjedinjene Države unutrašnju sigurnost u zaposjednutom Iraku predaju mirovnim snagama UN-a.

Politički analitičar Nile Gardiner iz Instituta Heritage suglasan je s ovom ocjenom. On kaže da bi međunarodne mirovne snage mogle doći iz zemalja koje su podržavale vojnu operaciju u Iraku, poput Australije, Poljske ili Češke. Ujedinjeni narodi bi, po njegovom mišljenju, mogli biti uključeni u aktivnosti poput humanitarnih djelatnosti, ekonomije i političke obnove.

Pollack: Amerika sama može obnoviti Irak

U međuvremenu, mediji izvješćuju da Ujedinjeni narodi razrađuju planove o svojoj ulozi u obnovi Iraka, koja bi bila slična onoj u Afganistanu – dakle – radilo bi se na organizaciji prijelazne vlade. UN također koordinira obnovu i humanitarne programe u toj zemlji. Nije međutim jasno misle li Sjedinjene Države isto tako kada se radi o Iraku. Jedan od dužnosnika američkog državnog tajništva, koji nije želio da se objavi njegov identitet, rekao je da će UN najvjerojatnije igrati vrlo veliku ulogu u humanitarnim programima. Međutim, dodaje ovaj dužnosnik, nije jasna uloga UN-a u formiranju vlade nakon Saddama Husseina.

Vanjsko-politički analitičar Instituta CATO, Ted Carpenter, smatra da će uloga svjetske organizacije ovisiti o tome hoće li Vijeće sigurnosti prihvatiti drugu rezoluciju kojom bi se dalo zeleno svjetlo za koalicijsku intervenciju u Iraku: "Ukoliko bude uložen veto na tu rezoluciju, Sjedinjene Države bi mogle pokušati ograničiti ulogu Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku."

Ken Pollack kaže da bi Sjedinjene Države mogle i same obnoviti Irak, ali bi to bili mnogo teže i rizičnije nego li u okviru Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG